Marka Stratejisi Nasıl Oluşturulur?
Arkadaşlar selamlar, kısa bir aranın ardından yine ve yeni bir yazıyla karşınızda olmanın heyecanı içerisindeyim. Bugünkü yazımızda marka stratejisinin nasıl oluşturulacağına değineceğiz. Hazırsanız başlayalım!
İlk olarak marka stratejisinin önemine değinmek istiyorum ki birazdan sayacağım maddelerin neden dikkat edilmesi gerektiğini anlayabilin. Markanız stratejisi olmadan pazarlama yapma hedefindeyse tamamen yanılmaktadır çünkü günümüzde her firmanın binlerce rakibi var. Bu yüzden sizin markanızın diğer markalardan ayrışması gerekiyor. Bu da marka stratejisi belirlemekten geçiyor. Peki, marka stratejisi nasıl oluşturulur?
Marka Stratejisini Oluşturabilmek İçin Uygulanması Gerekenler
Bu yola çıkıyorsanız en önemli adımın ilk adım olduğunu ve bunun da işletmenizin amacını belirlemekten geçtiğini bilmeniz gerekmektedir. Kurulmuş olan ya da kurulacak markanın güçlü ve sağlam fikirlere sahip bir marka olması gerektiğini unutmayın. Düşük vadeli iddialı hedefler kurmanın ve bunların yanı sıra gerçekçi hedeflerde olmasının önemli olduğunun altını çizmek istiyorum.
Markanızın hedef kitlesini doğru tespit etmeniz en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Kime hitap edeceğinizi bilmeden girişim yapmayın lütfen. Eğer bu şekilde olursa hem markanızı hem de sunacağınız hizmeti doğru kişiye sunamazsınız bu da elde edebileceğiniz kazancı düşürmemesi işten değildir. Hedef kitlenizi mantıklı ve doğru bir şekilde belirledikten sonra yapılacak olan satışlar verimliliğinizi artıracaktır.
Rakiplerinizi tanımanız gerektiğini sakın göz ardı etmeyin. Sizinle aynı işi yapan ya da aynı hizmeti sunan kişilerden farkınızın ne olduğunu önce siz anlayıp ardından da hedef kitlenize yansıtın. Burada önemli olan şeyin gerçekçi vaatler sunmanız ve bunu gerçekleştirmeniz olduğunu söylememe gerek bile yok diye düşünüyorum.
Reklam metinlerinize gerektiği önemi verin ve güçlü mesajlarla hedef kitlenizi etkilemeyi başarın. Bu noktada müşterilerinizi yaşamış ve yaşaması muhtemel olan sorunları anladığınızın yanı sıra çözebildiğinizi de yansıtmanız gerekir.
Tutarlı olmayı kesinlikle göz ardı etmeyin. Yerel kültürü görmezden gelmeden sürekli aynı standartta da devam etmeyin. Değişin ve gelişin ama bunları yaparken kırmızıçizgilere basmamaya özen gösterin.
Ürünlerden ziyade markanızı öne çıkarmak çok daha vurucu bir darbe olacak ve hedef kitlenizi etkileyecektir. Sosyal medya hesaplarınızda yapacağınız paylaşımların içeriğini zenginleştirirken toplumsal olaylar ve özel günleri atlamamaya gayret gösterin. Bu ve buna benzer daha birçok başlıkla markanızın stratejisini belirleyebilirsiniz. Bugünlük bu yazımızın sonuna geldik. Tekrar görüşünceye dek kendinize çok iyi bakın!