Ukrayna’da Üniversite Denkliği Var Mı? Ukrayna Üniversite Denkliği Nasıl Yapılır?
Uzun süredir bana çok sorduğunuz Ukrayna’da yaşam, Ukrayna’da ulaşım, Ukrayna’da yiyecekler gibi sorularınızın ardından bugün Ukrayna’da eğitimle karşınızdayım. Son zamanlarda çok fazla “Ukrayna’da eğitim nasıl?”, “Ukrayna üniversitelerinin Türkiye’de denkliği var mı?” gibi sorular almaya başladım. Biliyorum ki, zaman ilerledikçe hepimizin yurtdışında yaşam merakı giderek artıyor. Gerek iş koşulları, gerek yaşam, gerekse eğitimin Ukrayna’da Türkiye’den daha iyi olduğunu düşünüyorum.
Son zamanlarda Türk gençleri tarafından daha çok ilgi çeken Ukrayna üniversitelerinin en büyük artısı TYT-AYT şartı olmaması. Bunun yanında Ukrayna’da eğitime çok fazla önem verilmesi, yaşam statüsü, gezilecek yerleri ve Türkiye’den daha ekonomik olması gençlerin daha fazla ilgi odağı oluyor.
Ukrayna’daki Üniversitelerin YÖK’de Denkliği Var Mı?
Bu aslında birazda denklik alacağınız bölümün içeriğiyle ilgili bir konudur. Eğitiminiz boyunca alacağınız zorunlu derslerin ve içeriklerinin, Türkiye’de aynı bölümün dersleri ve içerikleriyle uyumlu olması gerekiyor. Bu şartlar sağlanıyorsa eğer diplomanıza denklik verilir. Eğer, alacağınız derslerde bir uyum yoksa ya da dersler farklı ise, eksik dersleri Türkiye’de tamamlamanız ya da YÖK denklik sınavına girmeniz gerekmektedir. Şayet denklik sınavından 100 üzerinden 50 alırsanız diplomanıza denklik verilebilir.
Farz edelim; yurtdışında bir bölüm okuyorsunuz daha sonra Türkiye’ye döndüğünüzde burada alınması gereken ama almadığınız dersleri vermeniz gerekiyor. Denklik almak için mezun olduktan sonra YÖK’e başvuru yapmanız gerekiyor. Eğer gerekirse YÖK sizden denklik sınavına girmenizi isteyebilir. Fakat bazı bölümlerde bunlar sıkıntı olmuyor ve direk denklik alabiliyorsunuz. Örneğin makine mühendisliği…
Ukrayna’daki Yüksek Öğretim kurumlarından aldığınız diplomalar LİZBON antlaşması denilen bir antlaşma ile tüm Avrupa ülkelerinde geçerlilik sağlıyor. Bu antlaşma ile istediğiniz AB ülkesine yatay geçiş yapabilirsiniz. Ülkemizde de özel sektörde çalışmayı tercih edecek olan kişiler bu üniversitelerden aldıkları diplomalar ile rahatlıkla iş bulabilirler ve çalışabilirler.
Özel sektörü ilgilendiren bölümler için denklik çok fazla gerek duyulan bir şey değil fakat devlette çalışmak isteyenler için bazı mesleklerde denklik olmadan yasal olarak çalışamıyorsunuz. Bu mesleklerden bazıları ise doktorluk, eczacılık, mimarlık, inşaat mühendisliği ve avukatlık olarak biliyorum. Bu alanlarda çalışmak için mutlaka YÖK’ten denklik almak gerekiyor.
Yasal olarak denklik başvurusu yapma hakkınız bulunuyor. Yani mezun olduktan sonra denklik başvurusunda bulunduysanız ve kabul aldıysanız Türkiye’de devlet sektöründe de rahatça çalışabilirsiniz. Bunların yanı sıra, devam zorunluluğu olmayan ve açık öğretim, uzaktan öğretim gibi eğitim veren yabancı üniversitelerin diplomalarına YÖK tarafından denklik belgesi verilmiyor.