Alışveriş Siteleri Sipariş İptali ve Para İadesi Nasıl Yapılır ?

Sipariş İptali ve Para İadesini Nasıl Gerçekleştirebilirim ?

Eğer internet üzerinden yaptığınız bir online alışverişi iptal etmek istiyorsanız bu konuda dikkat etmeniz gereken ilk şey satın aldığınız ürünü mağazanın onaylayıp onaylamadığıdır. Eğer ürün mağaza tarafından onaylanmadıysa kolaylıkla siparişinizi iptal edebilirsiniz. İptal sonrası ödediğiniz miktar banka kartınıza veya kredi kartınıza kesintisiz olarak geri ödenecektir. Eğer ürünü mağaza onaylamış ancak ürün henüz kargoya verilmemişse iptal talebiniz onaylanır ve ürün bedeli size iade edilir. Ancak kargoya verilen ürünler konusunda iade süreci uygulanır.

Internet üzerinden online alışveriş artık dünyanın her yerinde yaygınlık kazanan bir alışveriş stili haline geldi. Çünkü online alışveriş müşterilere birçok kolaylık sağlıyor. Bu kolaylıkların başında konforu bozmadan alışveriş yapabilme fırsatı geliyor. Ayrıca internet üzerinden alışveriş seçeneği ürünler konusunda birçok seçenek sunuyor ve bu seçenekleri detaylıca inceleme şansına da sahip oluyoruz. Yorulmadan, oturduğumuz yerden alışveriş yapmayı mümkün hale getiren bu seçenek beraberinde bazı riskleri ve bazı şüpheleri de getiriyor. Ürünü denemeden almak veya görmeden sipariş vermek zaman zaman bizi tereddüte düşürüyor. Bu tür durumların açtığı sorunlar sebebiyle siparişi iptal etmek isteyebilirsiniz. Ancak bu durumda çoğu kişi sipariş iptalinin nasıl olacağını, para iadesinin kesintisiz olarak ödenip ödenmeyeceğini merak ediyor. İşte bu konuyla ilgili bütün bilgileri bu başlık altında sizin için topladık.

Tüketicinin İade Hakkı

Tüketici hakları için çıkarılan bir yönetmelik sayesinde iade hakkınızı herhangi bir mazeret belirtmeden koşulsuz olarak kullanabilirsiniz. 27 Şubat 2015’te yürürlüğe girmiş olan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği tüketiciye bu hakkı sunuyor. Böylece online alışveriş yaparken kendinizi çok daha güvende hissetmeniz sağlanıyor. Online alışverişiniz sonrasında satın aldığınız ürün size teslim edildikten itibaren 14 gün içinde bir gerekçe sunmaksızın veya herhangi bir şarta tabi olmaksızın iade etme hakkınız vardır. Eğer cayma hakkınızı siparişinizin hemen ardından henüz ürün size teslim edilmeden önce kullanırsanız ürün teslimini beklemenize gerek kalmayacaktır. Ayrıca siparişin verilmesinden başlayarak ürünün size teslim tarihine kadar da iade hakkınızı kullanabilirsiniz.

İade hakkınızı kullanmanız durumunda buna ilişkin bildirim satıcıya ulaştığında 14 gün içinde ödediğiniz kargo ücreti de dahil olmak üzere tüm tahsilatlar, başka bir şart olmaksızın iade edilmek zorundadır. Bu durumda ödemeyi siz nasıl yaptıysanız satıcı da size aynı şekilde yapmak zorundadır. Eğer ödemeyi kredi kartı kullanarak yaptıysanız banka da bilgilendirilir ve iade kredi kartına derhal geçer.

İade Hakkı Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

İnternetten yaptığınız alışverişleriniz için iade hakkınız bulunmakla birlikte bu konuda bazı şartlara dikkat etmeniz gerekiyor. Bu şartların başında 14 günlük süre geliyor. Buna göre iade hakkını kullanma konusunda süreniz dolmadan önce bu hakkı kullanmanız gerekiyor. Satın aldığınız mal satıcı tarafından gönderilip size teslim edildiği tarihten itibaren 14 gün içinde iade hakkınızı satıcıya bildirmeniz gerekiyor. Satıcıya bu cayma hakkını kullandığınızı çeşitli şekillerde bildirebilirsiniz. Örneğin cayma hakkı formunu kullanarak ürünü iade etmek istediğinizi belirtebileceğiniz gibi mektup, mail gibi yazılı olma şartıyla başka seçeneklere de sahipsiniz. Cayma hakkınızı satıcıyı bildirdikten sonra 10 gün içinde ürünü satın aldığınız firmaya iade etmeniz şarttır. İade aşamasında gönderme masrafı da satıcıya aittir. Eğer satın alma işlemi gerçekleştirdiğiniz firma bir ön bilgilendirme formu yayınlamış ve burada bir kargo şirketi belirtmişse ürünü o kargo şirketine vermeniz gerekir. Eğer böyle bir bilgilendirme bulunmuyorsa ürünü istediğiniz herhangi bir kargo şirketine geri göndermesi üzerine verebilirsiniz. Bu durumda da yine masraf satıcıya aittir.

İade Hakkının İstisnaları

İade hakkınızı birçok ürün için kullanabilseniz de bu konuda bazı istisnalar vardır. İade hakkının istisnaları aşağıdaki gibidir:

  • Eğer özel bir siparişte bulunduysanız ve size özel bir ürün üretildiyse bu ürünü iade etme hakkınız bulunmamaktadır.
  • Eğer internet üzerinden aldığınız ürün mücevher, gümüş, altın gibi piyasada fiyatı dalgalanma ile belirlenen bir ürünse bu ürünü de iade etme hakkınız bulunmamaktadır.
  • Yine çabuk bozulan ve iade aşamasında son kullanma tarihinin geçeceği belli olan ürünler iade edilememektedir.
  • Sürekliliği olan gazete ve dergi türündeki yayınlar iadeye tabi tutulmamaktadır. Ancak abonelik hizmeti bu konuda istisnadır.
  • Eğer ürünün ambalajı veya paketi açılmışsa ve iadesi hijyen yönünden uygun olmayan mayo, iç çamaşırı, makyaj malzemesi gibi ürünler satın alındıysa bunların da iadesi mümkün değildir.
  • Otel rezervasyonları, hem yurtiçi hem de yurt dışı tur ve geziler veya uçak bileti gibi hizmet ve ürün satın aldıysanız bunların da iadesi mümkün değildir.

İnternetten Alışveriş Yaparken Ne Tür Tüketici Haklarına Sahibiz?

Evde, işte, sokakta aklımıza gelebilecek her yerde kolayca alışveriş yapma imkanını sunan online alışveriş konusunda tüketici olarak birçok hakkımız bulunuyor. Hem karşılaştırma imkanımızın olması hem de yorulmadan kapımıza kadar istediğimiz ürünün gelmesi online alışverişi daha cazip haline getirirken bazı soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Bu durumda tüketicinin sahip olduğu hakları bilmesi gerekiyor. Günümüzde alışveriş konusunda tüketicinin alışveriş yaptığı online alışveriş siteleri artan teknolojik gelişmelerle birlikte en çok tercih edilen yöntemlerden biri haline geldi. İnternetten alışveriş yapmaya bizi iten sebeplerden biri de bazı bankaların internet üzerinden alışveriş konusunda sunduğu avantajlar. Bu avantajların içinde indirim çeki veya taksit imkanı bulunuyor.

Sağladığı avantajlardan dolayı daha cazip görünen online alışveriş beraberinde bazı riskleri de barındırıyor. Bu riskler içinde gizli bilgilerinizin güvenliği, kişisel verilerinizin yeterince korunması veya tüketici mağduriyetleri bulunuyor. Tüm bu risklerden korunmak için online alışveriş konusunda sahip olduğunuz tüketici haklarını bilmeniz gerekiyor. Ayrıca alışveriş yaptığınız sitenin güvenliği konusunda da emin olmanız gerekiyor. Bu konuda küçük çaplı bir araştırma yaparak kendinizi daha güvende hissedebilirsiniz. Örneğin online alışveriş yapmak istediğiniz sitenin isminde kilit işareti bulunmuyorsa veya çok fazla reklam sunan bir site ise güvenilirlik konusunda dikkat etmeniz gerekiyor. Yine site ismini kontrol ederek alışveriş yapmak istediğiniz markanın orijinal ismi olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bu tür durumlara dikkat edip sitenin güvenli bir ödeme sistemine sahip olduğundan da emin olduktan sonra tüketici olarak hangi haklara sahip olduğunuzu bilmeniz gerekiyor.

Online alışverişleriniz sırasında da iade veya cayma hakkı bulunuyor. İade hakkınızı kullanabilmeniz için alışveriş yaptığınız sitenin güvenilir olması çok önemlidir. Çünkü güvenli bir siteden alışveriş yapmadıysanız cayma hakkını kullanmak istediğinizde sistemde böyle bir alışverişin yapılmadığı görülebilir. Bu tür durumlarda aldığımız ürünün fiyatını diğer siteler ile karşılaştırmanız önerilir.  Eğer ürün bu sitede diğer sitelere oranla çok daha uygun bir fiyattan satılıyorsa muhtemelen ürün çakma olabilir veya bu site belirtilen hizmeti sunmuyor olabilir. Bu yüzden sitenin güvenliğinden emin olarak alışverişe devam etmeniz çok önemlidir. Güvenli bir siteden alışveriş yapsanız da ürün konusunda bazı tereddütler yaşayabilir, denemeden veya görmeden aldığınız için iade etmek isteyebilirsiniz. Bu tür durumlarda 14 gün içinde iade istemenizi karşı tarafa bildirmeniz gerekir. Ayrıca ürünü de satın aldığınız firmaya 10 gün içinde iade etmeniz gerekir. Bu şartları gerçekleştirdikten sonra satıcı malın iadesini almak ve ödemeyi hesabınıza geçirmek zorundadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir