Burger King Nasıl Marka Oldu?
Fast – food denilince akıllara gelen markaların ilk sırasında illa ki, Burger King var. 7’den 70’e hitap edebilmeyi başarmış olan Burger King’in markalaşma serüveni öğrenince ufak çaplı bir şok yaşayabilirsiniz. Sıkıcı sıkıcı bilgiler vermek yerine bu makalemde sizlere eğlenceli bir şekilde “Burger King nasıl marka oldu?” sorusunu cevaplayacağım.
Alışveriş merkezlerinde ya da cadde boyunda açılan Buger King’lere dikkat ettiniz mi? Her zaman doludur! Çok nadiren boş zamanları olur, öyle ki çoğu zaman sandalye ve masa bulmak mümkün değildir. Hele bir de kalabalık bir şehirde yaşıyorsanız; Burger King’te masa – sandalye bulmak demek; “Bugün şanslı günümdeyim” demekle eşdeğerdir! Peki, bu adamlar bunu nasıl başardı? Burger King nasıl marka oldu?
Burger King, pazarlama dünyasında “Yaramaz çocuk” olarak bilinir. Sebebi ne biliyor musunuz? Hiç durmadan sürekli olarak bir şeyler denemek! Rakiplerini rahatsız edecek ataklarda bulunmak ve bunu hissettirmeden, sessizce yapabilmek… Markalaşma hikayesinde de aynı şeyleri duyacaksınız. Burger King için kısaca ben “Krizi fırsata çevirmek” demek istiyorum! Peki, Burger King nasıl marka oldu?
Burger King Nasıl Marka Oldu? Burger King Markalaşma Hikayesi
James McLamore ve David Edgerton tarafından kurulan Burger King, Miami girişimcilerin elinden çıktı. Sadece 5 yıl içerisinde 5 Florida Burger King’i artık ulusal bir zincire çevirmek için ilk adımlarını atmaya hazırdılar. O dönemler sektörün lideri ise McDonald’s olarak biliniyordu. 1967 yıllarında, bakın bu dönemler savaş dönemleridir… Adamlar savaş döneminde ülkenin en büyük 3. fast – food zinciri haline gelmişler…
Burger King’in markalaşma hikayesinin altında elbette reklam ve bayilik yatıyor. Savaş sonrasında yeni yeni yuva kuran ailelerin tatil dönemlerinde eğlenceli vakit geçirmesi adına bir adım atan Burger King kurucuları, dikkatleri üzerine çekmişti. Bir anda parlayan bir yıldız haline gelen Burger King; hem uygun fiyatlı, hem de hızla servis edilen hamburgerleri müşterilerine servis etmeyi ilke haline getirmişti. Burger King, aslında herkesin aklına gelen bir şeye imzasını atmıştı. Fikir hiç yabancı değil bence!
1950’li yılların başında yeşeren Burger King, sadece 17 yıl sonra kocaman bir marka haline gelmişti. McLamore ve Edgerton, işlerin yolunda gittiğinin farkındaydı ama gelişmek adına; “Yeni bir zevk” arayanlar için bir yeni hamburgeri listesine eklemişti. Oldukça uygun fiyata satılan bu hamburgerin adı halen milyonların bayılarak yediği Whopper olması sizce de şaşırtıcı değil mi?
Burger King’in İlk Adımı: Reklam ve Bayilik!
1958 yılında; McLamore ve Edgerton, bir medya firmasına giderek ilk kez reklam verdiler ve televizyonlara yansıdılar. Burger King reklamı Miami’nin VHF görülünce; milyonlarca kişi bu yeni kuruluşu ziyarete gittiler! Reklam sayesinde kazançlarını artıran Burger King yetkilileri, Florida’nın ötesine geçmeyi kafaya koymuşlardı. Reklam sayesinde, bakın buranın altını çizmek istiyorum. Reklamla birlikte kazançları artan Burger King, bayilik açmaya karar verdiler. Yani işin temelinde; şuan birçok firmanın hiç umursamadığı reklam yatıyordu. Tabi ki, tek etkili yöntem reklam değildi, bayilik içinde yeni bir strateji oluşturmuşlardı.
Bayilik sistemiyle, kendilerinden uzaktaki Burger King mağazalarını yönetebileceklerdi. Yatırımcılarını seçerken; “Tek yetkili olma” stratejisini uygulayan Burger King, çok önemli bir adımı atmıştı. Burger King bayisi açanlar, o dönemler istediklerini yapabiliyorlardı. Arazi alıp markayı büyütebiliyorlar, taşıyabiliyorlar ve istedikleri kadar mağaza kurabiliyorlardı. Bu da zamanla dünyada milyonlarca Burger King mağazasının açılmasına neden oldu!
Farklı bir strateji uygulayarak; adım adım büyüyen Burger King, şuan milyonların kuyruklara girerek yemek almak için beklediği bir şirket haline geldi. Kısa sürede azimle çalışarak marka olan Burger King’in hikayesini sizlerde beğendiniz mi?