Kurumsal Kimlik Nasıl Oluşturulur?

Merhabalar, görüşmeyeli nasılsınız? Umarım her şey yolundadır. Verdiğimiz birkaç günlük aranın ardından yine çok önemli olduğuna inandığım bir konuyla karşınızdayım. Kurumsal Kimlik kavramı; günümüzde herkesin dikkat etmeye çalıştığı, iş hayatında sağlam yer edinmek isteyen firmaların dikkatini en çok yoğunlaştırdığı konulardan birisi. Bundan dolayı arama motorlarında en çok aratılan soruların başında “kurumsal kimlik nasıl oluşturulur?” karşımıza çıkıyor. Gelin, bu konuya biraz eğilelim ve kurumsal kimlik nasıl oluşturulur? Sorusunun cevabına değinelim. Hazırsanız başlıyoruz!

Her şeyden önce bir firmayı marka yapan ve ona kalite katan kurumsal kimlik ile alakalı olan bu yazımızın biraz uzun olduğunu belirtmek isterim. O yüzden çayınızı kahvenizi alın, size fark katacak bu konuyu öğrenmek için dikkatinizi buraya verin…

“Nedir bu kurumsal kimlik kardeşim, biz neden üzerinde bu kadar vakit harcamalıyız?” dediğinizi duyar gibiyim. Ama emin olun ilk bakışta bir insana karşı nasıl fikir edinebiliyorsak firmalara karşı da beynimiz otomatik olarak bunu gerçekleştiriyor. Kurumsal kimlik; hem şirket içinde hem de şirket dışında müşterinin bir bakışta firmayı tanımasını sağlamak ve şirketin duruşunu anlatabilmek için yapılan çalışmaların tümüdür.

Dünyanın en büyükleri, dev markalar olarak anılan isimler akla getirildiğinde, otomatik olarak akılda birtakım görsel ögeler canlanır. Bu ögeler kimi markalar özelinde o kadar baskındır ki görüldüğü anda, o markanın faaliyet gösterdiği sektörden ya da ürün yelpazesinden çok daha fazlasını çağrıştırır. Isırılmış bir elma, renkli harflerden oluşan bir isim, ağzı açık bir timsah – çoğu insanın Apple, Google ve Lacoste markalarını tanımlaması için bu sembollerden bahsetmek yeterlidir. Peki, bu algı nasıl oluşturuluyor? Markalar bu seviyede bir farkındalık seviyesini yaratabilmek adına nasıl bir yol izlediler? Sayısı daha da artırılabilecek bu sorunların temelde tek ve net bir cevabı var: Özenli ve üzerinde vakit harcanmış bir çalışmanın sonucu olarak tasarlanmış kurumsal kimlik!

Bunların yanı sıra, kurumsal kimlik firmayı profesyonel gösterdiği için hem daha güvenli bir izlenim yaratır hem de olumlu bir ön yargı yaratmış olur. Geçtiğimiz yazılarımın birisinde logonun önemine uzun uzun değinmiştim. Kurumsal kimlik oluştururken yine en önemli başlıklardan birisi de firmanın ismi ve ambleminden oluşan logo tasarımıdır. Bu saydıklarımın haricinde kalan tüm görsel iletişim malzemeleri logo tasarımını baz alarak şekillendirilmelidir.

Kurumsal Kimlik Neden Önemlidir?

Kurumsal kimlik firmayı görünür bir hale getirip müşteri kitlesinde bilinirliği arttırdığı için de bir hayli önemlidir. Reklam çalışmalarının firmalar için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha belirtmek ve en temel reklam çalışmasının da kurumsal kimlik olduğuna değinmek isterim. Öyle ki, kurumsal kimliğe sahip olmayan bir firmanın kendisini tanıtabilmesi ve buna bağlı olarak da büyümesi neredeyse imkânsızdır.

Eğer kurumsal kimliğinizi iyi tasarlarsanız hem müşterinin gözünde iyi bir intiba bırakır hem de akılda kalıcı olmayı başardığınız için pazarlama faaliyetleriniz de artar. Amacımız neydi? Hangi sektörde olursak olalım satışları artırmak değil mi? Satışları artırmanın da temel yolu kurumsal kimlikten geçiyor.

Müşteri ile ilk temasınızda tüketicinin aklında ya olumlu ya da olumsuz bir izlenim bırakacaksınızdır. Üçüncü bir ihtimal yok, ya iyi ya da kötü. Bu da haliyle kurumsal kimliğin önemini iyiden iyiye artıyor. Hem marka bilinirliği hem de müşteri sadakati noktasında vurucu darbe desek yeridir.

Kurumsal Kimlik Oluşturma Süreci Nasıl İlerler?

Kurumsal kimliğin önemine ve neden önemli olduğuna yukarıdaki satırlarımda değindim. Şimdi gelin, Kurumsal Kimliği oluştururken hangi adımları uygulayacağımıza bir bakalım. İlk olarak şirketinize ait olan renkleri belirleyin. Seçtiğiniz renklerin başka firmaları çağrıştırmamasına dikkat etmeniz bu noktada önem arz etmektedir. Kim tüm şirketinde kullandığı bir renk yüzünden müşterisinin aklına başka bir firmayı getirmek ister ki?

Ardından ikinci adım olarak logonuzu oluşturun ve bir logotype belirleyin. Logonun ne olduğunu ve önemine başka bir yazımda değinmiştim. Konuya tekrar göz atmanızda fayda var. Logotype dedik peki, nedir logotype? Logonuzda kullanacağınız yazı fontu. Aklınızda daha kalıcı olabilmesi adına Coco- Cola örneğini vermek istiyorum. Yıllardır birçok farklı tasarım kullanan Coco- Cola hala akılda kalıcılığını bir şekilde sürdürüyor ve bunun arka planında da aslında logosu ve logotype’ı yer alıyor.

Kurumsal kimliği oluşturan en önemli unsurlar arasında yer alan Logo ve Logotype üzerinde mesai harcanmalıdır. Çünkü kurumsal kimliğin en önemli unsurudur, kurumu akılda kalıcı ve etkili kılan bu iki detaydır. Unutmayın ki en önemli olaylar detaylarda saklıdır. Kurumsal kimliği oluştururken lütfen işinde uzman kişilerle çalışın ve masraf yapmaktan kaçınmayın. Kartvizit bastırırken bile üzerinde saatlerce hatta bazen günlerce düşünüyoruz. Bir de bunu ekmek kapınız için yaparken düşünün. Eğer üzerinde düşünmez ve gelişi güzel yaparsanız mis gibi bir daha düzeltilmeyecek bir hatanın altına imzanızı atarsınız, benden söylemesi!

Başarılı Bir Kurumsal Kimlik Oluşturmak İçin Kendinize Bu Soruları Sorun!

Misyonunuzun ne olduğunu anlayın, şirketi neden kurduğunuzu tekrar düşünün. Şirketi kurarken hangi değerlere sadık kalarak ilerlediğinizi hatırlayın. Sektörde var olan rakiplerinizden sizi ayıran noktaları bulun. Kişilerle iletişiminizi gözden geçirin ve sadece sizin firmanıza özel olan yani pazarda sizi ayrı kılan noktalara yönelin. Şirketinizi üç kelimeyle özetleyin ve son olarak kendinize en çok güvendiğiniz işlere odaklanın…

Kurumsal Kimlik Değişir Mi?

Kurumsal kimlik oluşturma sürecinde firma sahibi olarak alanında uzman kişilerle çalışmanızda fayda vardır. Çünkü ilerleyen zamanlarda kurumsal kimliği baştan değiştirmek sizin zararınıza olacaktır. Zaman içerisinde sıfırdan bir değişim yerine ufak dokunuşlar ve ayrıntıları değiştirmek ise prestijinizi tazeler. Kurumsal kimlik zaman içerisinde değişmez, yalnızca güncellenir. Kurumsal kimlik kurumun imzası ve yüzüdür bu nedenle de kendi firmanızı en iyi şekilde yansıtacak kimliğe yönelmelisiniz.

Özetle kurumsal kimlik bir nevi kurumun imzası olacak ve kullanılmaya başlandığı andan itibaren insanlar bu kimlikle firmayı özdeşleştirecek. Bundan ileri gelerek de kimliğinizi ilk seferinde doğru belirleyip müşteriyle buluşturmak ve akılda kalabilmek öncelikli hedefleriniz arasında olmalıdır.

Kurumsal Kimlik Tanımının Kapsama Alanı Nelerdir?

1)Slogan: bir şirketin veya ürünün özünü ifade eden geniş bir cümle

2)kurumsal baskı: kartvizitler, kitapçıklar, kartpostallar, zarflar

3)çalışan üniformaları

4)şirket web sitesi ve/veya blogu

5)mobil cihazlar için bir uygulama

6)dış reklam unsurları (paneller, ulaşım, vb. üzerinde reklam)

7)şirket ambalajları (malzeme, görsel öğeler, yazılar)

8)hediyelik ürünler (kalemler, defterler, kupalar vb.)

9)fotoğraflar (ürünlerin, iç mekânın, müşterilerin)

Kurumsal Kimlik Oluşturma Aşamaları Nelerdir?

Kurumsal kimlik oluşturmanın uzun ve zorlu bir süreç olduğundan bahsetmiştim. Yani, bütünü tek bir aşamada tamamlanabilecek kadar kolay ve kısa bir süreç değildir. Bu süreç, kendi içinde dört farklı aşamaya ayrılır. Her bir aşama birbirine bağlıdır ve adeta buz üzerinde yürüyormuşçasına dikkat gerektirir.

İlk olarak tasarım aşamasına göz atalım istiyorum. Bu aşamada; markanın yansıtmak istediği imajı tasarım ekibi ile paylaştığı, tasarım ekibinin ise planlarını markaya açıp onay aldığı bir zaman dilimini kapsar. Bu aşama ile bir tür kurumsal kimlik rehberi belirlenir. İlk adım olduğundan mı bilinmez ama bir hayli önem arz etmektedir ve tarafların hem kendilerini iyi ifade etmeleri hem de karşı tarafı doğru anlamaları oldukça önemlidir.

İkinci aşama ise zamanlama aşamasıdır. Bu aşamada asıl sorumluluk aslında tasarım ekibine düşmektedir. Oluşturulan plan dâhilinde öngörülen tarihlere uyum sağlayarak çalışılmalıdır. Öte yandan da modayı takip etmeli içerisinde bulunan zaman dilimine dikkat edilmelidir. Markaya geride kalmış, demode bir imaj çizilmemesi noktasında gereken hassasiyet gösterilmelidir.

Geldik üçüncü belki de en vurucu aşamaya, sunum aşaması; Bu aşamada, tasarım ekibi tarafından hazırlanmış tüm kurumsal kimlik içerikleri, kurumun karar vericilerine her ayrıntısıyla anlatılır ve onların beğenisine. Sunumun markaya tam anlamıyla bir fikir verebilmesi için bu noktada tüm materyallerin hazırlanmış olması önemlidir. Eksik sunumla ortaya çıkmak hem ekibi tecrübesiz gösterir hem de karar verilirken hata yapma olasılığı artar. Bu yüzden sunum yapacak olan ekibin içerisindeyseniz sunuma giderken ekipmanlarınızı iki kez kontrol etmenizde fayda var diyebilirim.

Geldik son aşamaya, düzeltme aşaması; Bu aşamada her adım doğru yapılsa bile kimi durumlarda marka revize veya iyileştirme isteyebilir ki bu da çok normaldir. Tasarım ekibinin bu talepleri hem dikkatli dinlemesi hem de dikkate alması gerekir. Çalışmaları yeniden gözden geçiren ve istenilen hale çeviren tasarımcılar artık tüm işi bitirmiş ve gerekli tüm kanallara yönlendirmiştir.

Son aşama dedik ama bu aşama bir yandan da bitmek bilmeyen bir aşamadır. Çünkü gerekli tüm düzenlemeler yapılsa bile her seferinde yeniden bir pürüz çıkabilir ya da şirket için karar verecek sorumlu kişiler beğenmeyebilir. Sevgili tasarımcılar burada sözüm size! Heyecanla başlanan bir süreç olduğunu ve her şeyin mükemmel görünmesini isteyen insanlar ile çalışmak evet zordur. Tam da bu noktada empati yapmanız sizi sakinleştirecek ve daha anlayışlı bir insan haline getirecektir.

Hangi Markaları Kurumsal Kimlik Noktasında Örnek Alabiliriz?

Tüm bu adımları tamamladık ama aklımızda birkaç da örnek oluşmasını istiyoruz diyorsanız dünya devi, sektörün öncüsü olan birkaç markayı da sizinle paylaşmadan geçmek istemiyorum. Öncelikle tabii ki hem logosu hem de kurumsal kimliği sayesinde alışverişe yön veren popüler marka Amazon! Bu kadar çok rakibi olmasına rağmen hala kendi pazarında bir numara olan bu şirket kurumsal kimliğiyle başarısını ortaya koymayı başarmış. Amazon’un logosunda a ve z harfleri arasında uzanan ok işaretiyle öldürücü darbe atılmıştır. Amazon şirketinin misyonu her müşterisini memnun etmektir.

Sektörün bir diğer devi Coca- Cola! Göz alıcı parlak kırmızı ve beyaz renkleriyle dikkatleri üzerine çeker ve bilinen italik harflere logosunda yer verir. Ürettiği her bir şişede logosuna yer veren Coca- Cola yalnızca logoya değil şişesine de özel önem verir. Benzersiz, iyi tasarlanan şişesiyle logosu olmasa dahi kendini belli edebilen bir firmadır. Bu marka kurumsal kimliği inanılmaz derecede önemsemiştir. Kocaman billboardlardan tutun da çalışanlarının giydiği kıyafetlere kadar her yere logosunu bastırır. Hatta eminim ki hepinizin evinde fok balığı peluşunun üzerine basılı bir Coca- Cola atkısı vardır.

Son örneğimi de alkollü içecekte dünyada adını duyurmuş bira markası olan Heineken… Logosunda seçtiği renk ve şekille çarpıcı bir imaj ve kurumsal kimlik yaratan bu bira markasının sembolüne dünyanın her yerinde rastlamak mümkündür.

Burada yazımı artık sonlandırıyorum. Sizlere tüm detaylarıyla kurumsal kimlik yapısını, kurumsal kimliğin nasıl olması gerektiğini ve kurumsal kimlik oluşturma sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatmaya çalıştım. Umarım ki fayda sağlayabilmişimdir. Kendinize çok iyi bakın. Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir