Pavlov’un Köpeği Ve Dijital Pazarlama İlişkisi
Merhabalar, uzunca bir zamandır sizlerle birlikte dijital pazarlama ve markalaşma konusunda içerikler paylaşmaya devam ediyorum. Bugünde biraz daha değişik bir başlıkla karşınızdayım! Pavlov’un Köpeği deneyini bilmeyen yoktur peki, Pavlov’un Köpeği ve Dijital Pazarlama İlişkisi arasında nasıl bir bağlantı var? İşte Pavlov’un Köpeği ve Dijital Pazarlama İlişkisi hakkında merak edilen tüm detaylar!
Günümüze kadar yapılmış olunan birçok deneyi farklı alanlarla birleştirmekten inanılmaz keyif aldığımı söylemeden geçemeyeceğim. Birbirinden alakasız gibi görünen Pavlov’un Köpeği ve Dijital Pazarlama İlişkisi, disiplinler arası bir yaklaşımla uyarlandığında çok değerli bilgileri ortaya koyabilecek bir başlık olduğu kanısındayım. Peki, klasik koşullanmadan ileri gelen bu kavram Pavlov’un Köpeği ve Dijital Pazarlama İlişkisi arasında ne gibi bir bağlantı kurulmasında rol oynuyor?
Pavlov’un Köpeği ve Dijital Pazarlama İlişkisi
Fizyoloji ve psikoloji alanında ismini tarihe altın harflerle kazıyan ve hayata gözlerini 1849 yılında açan Ivan Pavlov, hayatını resmen deneysel psikoloji alanına adadı. Bunun ardından da yapılan araştırmalarıyla bilim tarihinde adeta yeni bir çağ başlattı. Özellikle mide üzerine yapmış olduğu deneyde; köpeklerine et verilmeden önce ayak seslerini duyan patili dostların salya akıtmaya başladıklarını fark eden Pavlov, bu çalışmayı başlatarak bilim tarihine yön verdi. Peki, Pavlov’un Köpeği ve Dijital Pazarlama İlişkisi arasında nasıl bir bağlantı var? Bu soruya cevap vermeden önce deneye biraz daha yakından bakmanızı istiyorum.
Ünlü bilimci Pavlov biraz önce bahsettiğim durumu fark etmesiyle birlikte laboratuvarında beslediği köpeklerin salgı bezlerini mercek altına almıştı. Yapılan birçok deneyin ardından köpeğin doğal uyaranların haricinde zil ya da lamba gibi alakasız uyaranlara da tepki verdiğini ve salgılama durumunu da inceledi. Deneklerinin karınlarını doyurmak için her et götürüşünde salyalarının yağmur gibi yağdığını fark eden bilim insanı buraya kadar şaşırtıcı bir durumla karşılaşmadı ancak ilerleyen günlerde yemek verilmeden de aynı salyanın aktığını gözlemleyince durumda bir gariplik olduğunu fark ederek incelemeye başladı.
Pavlov’un Köpeği ve Dijital Pazarlama İlişkisi konusunu çok daha rahat anlayabilmeniz adına deneyde verilen başlıkları da sizin için detaylandırmak istiyorum. İlk olarak Klasik Koşullanma başlığını açıklayarak başlayalım. Bu başlıkta doğal tepkilerin doğal uyarılar sonucunda olduğu gibi yapay uyarıcılara da aynı tepkinin verilip verilmediğinin gözlemlenmesi adına yapılan deneyler yer almaktadır.
Doğal Uyarıcı başlığındaysa organizmayı harekete geçiren tüm iç ve dış etkenler yani olaylar göz önünde bulunur. Pavlov’un deneyinde bu durum köpeklere verilen et olarak açıklanabilir. Biraz önce de bahsettiğim gibi salyaları akan köpekler doğal uyarıcılardan etkilenmektedir. Peki, bu durumda sizce Koşulsuz Tepki ne oluyor? Tabi ki akan salyalar! Koşullu uyarıcıya baktığımızda zil sesini görebiliriz.
Gelelim Asıl Meseleye!
Size deneyle ilgili bilmeniz gereken tüm detaylı bilgiyi verdikten sonra asıl meselemiz olan Pavlov’un Köpeği ve Dijital Pazarlama İlişkisi arasında nasıl bir bağlantı olduğuna değinmek istiyorum. Gün geçtikçe daha da önem kazanan dijital pazarlama içerisinde birçok alanı bulunduran bir sektör olarak karşımıza çıkmakta. İnsan psikolojisinden tutunda matematik ve iktisatı da içerisinde bulunduran dijital pazarlama neredeyse her alanla yakından ilişkili.
Gün geçtikçe artan tüketim çılgınlığımızdan kaynaklı olarak her firmanın binlerce benzeri bulunurken ürünlere bakıldığında bu durum milyonları hatta milyarları bulabilmekte. İçerisinde debelenip durduğumuz ekonomik girdap esnasında ürünlerin kıyaslanması ve tüketici açısından bakıldığında en uygun fiyatlı ürünün tercih edilmesini Pavlov’un Köpeği ve Dijital Pazarlama İlişkisi adı altında değerlendirdiğimizde karşımıza Koşullu Refleks bağlantısı çıkmaktadır.
Koşullu Refleks başlığını Pavlov’un Köpeği ve Dijital Pazarlama İlişkisi altında incelediğimizde ise karşımıza kavramlar çıkmaktadır. Örnek vererek aklınızda daha iyi yer edineceğini düşünüyorum. Kargo Bedava, İndirim Kodu ya da Hediye gibi kavramlar sayesinde tüketicinin alışveriş yapma güdüsü tetiklenir. Bir başka deyişle ve teşbihte hata olmaz prensibiyle bu durumu köpeklerdeki gibi salya akıtma durumuyla özdeşleştirebiliriz. Yapılan araştırmalarda çıkan sonuçlarda bu durumu açıklamaktadır. Kargo bedava ibaresi olan ürünlerin bu ibareye sahip olmayan ürünlerden daha fazla satıldığı gözlemlenmiştir. Bu verdiğim örnek Pavlov’un Köpeği ve Dijital Pazarlama İlişkisi arasındaki bağlantıyı en açık ve anlaşılır şekilde ortaya koymaktadır.
Pavlov’un Köpeği ve Dijital Pazarlama İlişkisi hakkında sizinle paylaşmak istediklerim şimdilik bu kadar. Pavlov’un Köpeği ve Dijital Pazarlama İlişkisi konusuyla alakalı aklınızda oluşacak soruları yorumlar aracılığıyla bana iletebilirsiniz. Sevgilerimle!