Sosyal Medyayı Kadınlar Mı, Erkekler Mi Daha Etkin Kullanıyor?

Sosyal Medya Bağımlılığı

Son dönemlerde en çok merak edilen sorulardan bir tanesi de sosyal medyanın kadınlar mı yoksa erkekler mi tarafından daha sık kullanıldığıdır. Bu sorunun cevabını sizler için araştırdım. Aklınıza takılan tüm sorular için okumaya devam edin.

Sosyal Medyayı Kadınlar Mı, Erkekler Mi Daha Etkin Kullanıyor?

Araştırmalara göre dünya çapında 4,5 milyar kişi internet kullanılıyor. Ocak 2020’de bir sene öncesine kıyasla dünya çapında internet kullanıcı sayısının 298 milyon arttığı gözlemleniyor. İnternet aracılığıyla her ay milyonlarca insan sosyal medya platformlarında kişisel veya kurumsal hesaplarını oluşturuyor. Bu sosyal medya hesapları yeni platformların kurulması ve ilerleyen teknolojiyle insanların internetle ilgili daha bilgili ve daha bilinçli olması ile gide artış gösteriyor. Gelin sosyal medya platformlarındaki kadın ve erkek kullanıcı oranlarına yakından bakalım.

Sosyal Medya Platformları ve Kadın/Erkek Kullanıcı Oranları

Yapılan araştırmalarda genel ortalamada kadınlar %71’i sosyal medya kullanırken, erkeklerin sadece %62’si kullanmış oluyor. Bu sonuç bizlere sosyal medyayı kadınları mı, erkekler mi daha etkin kullanır sorusunun cevabını açıkça gösteriyor. Kadınlar, erkeklere oranla daha fazla arkadaşa, sosyal medya hesaplarına ve paylaşım sayısına sahipler. Erkek kullanıcıların %42’si sosyal medyayı büyük kitlelere ulaşmak için kullandığını belirtiyor. Diğerleri ise komik paylaşımları görüntülemek, haberleri takip etmek ve destek almak için kullanıyorlar.

Günümüzde birçok kişinin yazılı, sözlü ve görüntülü olarak ailesiyle ve sosyal çevresiyle iletişim kurmak için en çok kullandıkları WhatsApp’ı erkek nüfusunun %85,9’u tercih ederken, kadın nüfusunun %78,1’i tercih etmektedir. WhatsApp’ın günümüzde yaygınlaşan bir şekli de kurumsal olarak kullanımıdır. Günümüzde daha çok e-ticaret yapan firmalar WhatsApp hattı kullanırken, bu giderek yerleşik kurumlarda da artış göstermektedir. Şimdi de Facebook, Twitter, Pinterest, Google ve LinkedIn gibi uygulamalardaki kadın erkek kullanıcı oranlarına bakalım.

Facebook Oranları

Facebook halen en çok kullanıcıya sahip sosyal medya platformu olarak zirvedeki yerini alıyor. Sosyal paylaşım sitesi olan Facebook’taki paylaşımların %58’ini kadınlar oluşturmaktadır. Aynı zamanda erkeklerden daha fazla arkadaşa sahip oldukları da görülmektedir.

Twitter

İnternet erişimine sahip yetişkinlerin sadece %16’sı Twitter kullanıyor. Twitter’da yapılan paylaşımların ise %62’si kadınlar tarafından paylaşılıyor. Ayrıca her ay milyonlarca kadın Twitter’ı ziyaret ediyor. Erkekler bu sosyal medya platformunu da kadınlara oranla daha az kullanıyorlar.

Pinterest

Pinterest de ise durum farklı değil. Toplam kullanımın %70’ini kadınlar karşılıyor. Bunu kadınların fotoğraf çekip paylaşmayı erkeklerden daha çok sevdiklerinin ve ilgilendiklerinin bir nevi kanıtı niteliğinde oluyor.

Google

Google kullanıcılarının yaklaşık %64’ünü erkekler oluşturuyor. Erkek kullanıcıların %25’i tam manasıyla Google’ı sosyal medya olarak kullanıyorlar. Kalan %75’lik bölümde kalan erkeklerin Google hesabı bulunuyor fakat aktif olarak kullanmadıkları gözlemleniyor.

LinkedIn

LinkedIn kullanıcılarının yaklaşık %54’ünü erkekler oluşturuyor. Birçok kullanıcı eski iş arkadaşlarıyla bağlantı kuruyor veya iş birliği kurmak istedikleri firmaların iş başvurularını ve paylaşımlarını takip ediyorlar. İş hayatına yönelik bir sosyal platform olduğu için birçok yeni mezunun için de iş hayatına atılırken gözlem yapmak için ve iş fırsatları için mükemmel bir kapı açıyor. Ücretsiz de kullanabildiğimiz bu platformda kullanıcıların sadece %10’u ücretli versiyonu kullanıyor.

Milyonlarca sosyal medya kullanıcısı kısa video, belgesel ve ücretsiz şekilde istedikleri alanlarda bilgi alabilmek için en çok kullanılan ilk üç platformdan olan Youtube’u tercih ediyor. Youtube platformunun 57,4 milyon kullanıcısı olduğu biliniyor. Burada da hesap oluşturulup ve videolar paylaşılabiliyor. Popüler kullanıcılar hesaplarını yani diğer adıyla bilinen kanallarını geliştirerek, abone sayılarını arttırabiliyor. Youtube kullanan bir erkek birey haftada ortalama 1 saat bu platformda vakit geçiriyor. Bu durum kadınlarla karşılaştırıldığında erkeklere oranla 35 dakika daha az vakit geçirdikleri ortaya çıkıyor. Bildiğimiz üzere sosyal medya hem bireysel hem de kurumsal olarak kullanılabiliyor. Peki bu alanlardaki kullanım detayları neler? Sorunuzun cevabı için okumaya devam edin.

Sosyal Medya’nın Kurumsal ve Bireysel Kullanımı

Son yıllarda sosyal medya bireysel kullanım dışında kurumsal olarak da kullanılmaya başlandı. E-ticaret yapan birçok firma kurumsal olarak hesap oluşturup sosyal medyada yerini alıyor. Bu şekilde birçok firmanın satışlarını ve tanınırlığını yüksek oranda arttırıldığı görülüyor. Kurumsal hesapları daha çok e-ticaret firmaları kullanırken git gide yaygınlaşması ile yerleşik firmalar da ilgili hesaplarla kendilerini sosyal medyada göz önüne sunuyor. Kurumsal hesap oluşturan firmaların yer aldığı sosyal medya hesapları da hitap ettiği kitleye ve firmanın bulunduğu sektöre göre de değişiklik gösteriyor.

Yapılan araştırmalara göre kullanılan sosyal medya platformları ve kullanım şekilleri bireysel kullanımda yaş aralığı, cinsiyet ve kültürel farklılıklara göre değişiyor. Bunlara ek olarak yapısal farklılıkların sosyal medya kullanımlarına da yansıdığı gözlemleniyor. Erkeklerin sosyal medya kullanım amaçları iş hayatı ve karşı cins ile tanışmayken, kadınlar daha çok aileleri ve sosyal çevreleriyle iletişim kurmak, blog yazmak, pratik bilgiler edinmek, fotoğraflarını ve hayatlarını paylaşmak için kullanıyorlar. Marka ve kampanya takipleri kadın kullanıcılar tarafından daha fazla yapılırken, teknolojik değerlendirme ve sonuçlandırma konusunda erkeklerin daha fazla öne çıktığı gözlemleniyor.

Sosyal Medya Bağımlılığı

Günümüzde yaşanan en popüler sorunlardan birisi de sosyal medya bağımlılığı olarak bilinir. Peki sosyal medya bağımlılığı nedir? Sosyal medya bağımlılığının sonuçları nelerdir?

Günümüzde bir çoğumuzun bağımlısı haline geldiği sosyal medya günümüzde birçok alanda farklı şekillerde kullanılıyor. Güncel gelişmeleri kaçırma korkusu, boş vakti değerli geçirme isteği gibi psikolojik durumlar insanları bu bağımlılığa itiyor. Dünya ortalamasında internette geçirilen süre 7-8 saat aralığında seyrediyor. Sosyal medya kullanımının kentlerde bağımlılık düzeyinin kırsal bölgelere göre de daha yaygın olduğu gözlemleniyor. Sosyal medya bağımlılığı anksiyete, depresyon, stres, yalnızlık, düşük özgüven gibi psikolojik sorunlara yol açıyor. Sosyal medya kullanımının artmasıyla orantılı olarak depresyon oranının da arttığı gözlemleniyor. Sosyal medya kullanmayanların kullananlara oranla %60 daha az depresif olduğu görülmüştür. Bu oran sosyal medyanın psikolojik sağlığı etkileme oranını da gözler önüne seriyor.

Sosyal medya kullanım oranlarını makalemde inceledik. Bu konuyla ilgili merak ettiğiniz başka detaylar varsa yorumlarda benimle iletişime geçebilirsiniz. Sevgilerle!

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir