Tarihten Bu Yana Rusya – Ukrayna Arasındaki İlişkiler

Ukrayna – Rusya ilişkileri 2014 yılından beri devam eden kocaman bir sorun! Son zamanlarda özellikle Ukrayna – Rusya ilişkilerin şiddetli bir hale gelmesi üzerine siz değerli okuyucularımdan bana “Ukrayna – Rusya ilişkileri”, “Ukrayna – Rusya arasındaki sorun ne?” soruları çokça gelmeye başladı. Bunun üzerine sizlere Ukrayna – Rusya ilişkilerini anlatacak bir makale hazırlamak istedim. İşte başlıyoruz…

Rusya’nın Kırım’ı 2014 yılında ilhak etmesinin ardından büyük bir kriz ortaya çıktı ve bu durum bir savaşa yol açtı. O dönemde Ukrayna – Rusya ilişkileri her geçen gün daha tehlikeli bir hal alıyorken; 1920’de Ukrayna, Rus ve Polonya Kızıl Ordusu tarafından işgal edildi. Bu durum ise iki ülke arasında fitilin ateşlenmesine neden oldu. Sovyet Birliği altında olan Ukrayna ve Rusya’nın ilişkileri ise Sovyet Birliğinin dağılmasıyla birlikte yeniden canlandı.

2014 yılında yaşanan Ukrayna devriminin ardından Rusya – Ukrayna ilişkileri iyice dağıldı ve toparlanamaz hale geldi. Rusya devamında ise Ukrayna’dan Kırım’ı ilhak etti. Bu noktada sizleri yakın geçmişe yani 2020 yılına taşımak istiyorum çünkü 2020 yılında Rusya – Ukrayna ilişkileri arasındaki gerilim hat safhaya taşındı. 2020 yılında başlayan savaşta Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti ayrılıkçı savaşçılara verdiği destekle birlikte 13 binden fazla insanı bu hayattan koparttı. Ölümlerin yanı sıra Rusya’ya Batı yaptırımları da getirildi.

Rusya – Ukrayna İlişkilerinin Tarihi

Ukrayna – Rusya ilişkileri en çok araştırılan konularından başında gelmesinin yanı sıra Ukrayna – Rusya ilişkileri tarihi ise en merak edilenler arasında yerini alıyor. 17. Yüzyıldan itibaren bir temel üzerinde gelişen Ukrayna – Rusya ilişkileri, Büyük Katerina’nın Kazak Hetmanlığı’na bağımsızlığı sunmasıyla birlikte sona erdi. Ekim Devrimi’nin ardından Ukrayna – Rusya ilişkileri yeniden çatlak verdi.

1920’de Sovyet Rusya, Ukrayna’yı ele geçirdi. 1921’de ise Ukrayna – Rusya ilişkileri uluslararası ilişkilerden iç ilişkilere döndü. 1991 yılında ise Ukrayna ve Rusya’yı bir çatıda toplayan Sovyetler Birliği dağıldı. 2010 yılında devlet başına geçen Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç Rusya ile çeşitli ticari ilişkiler yürütmüştü. Kırım kriziyle birlikte iki ülke arasındaki gerginlik yeniden canlandı ve Ukrayna Kırım’daki birçok bölgesini kaybetti. 18 Mart itibariyle Kırım kendi bağımsızlığını kazandı ve Ukrayna Kırım’daki topraklarından Silahlı Kuvvetlerini çekti.

Tüm bu olanların yanında Washington Post’un haberine göre; Rusya Ukrayna’yı işgale hazırlanıyor. Bu durum ise iki ülke arasındaki krizin yeniden canlanmasına neden oluyor. Sizler Ukrayna – Rusya ilişkileri hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı ve düşüncelerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayınız!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir