Ukrayna’nın Yönetim Şekli Nedir?
Ukrayna’nın yönetim şekli en merak edilen konulardan bir tanesi oluyor. Özellik ile ülkemizden Ukrayna sınırlarına gitmek isteyen orada öğrenim hayatından iş yaşamlarını geçirmek ya da yerleşmek isteyenlerin en çok araştırdıkları konulardan bir tanesi oluyor. Ben de bu yüzden bu konu hakkında en detayları ile bir araştırma yaptım ve sizler için böyle bir yazı hazırlamak istedim.
Ukrayna ülke geneli olarak üniter bir demoktarik parlamenter başkanlık Cumhuriyeti ile beraber çok partili bir siyasi sisteme sahip olduğunu bilmeniz gerekir. Genel bakılacak olduğu zaman;
- Cumhuriyet
- Üniter devlet
- Yarı başkanlık sistemi
- Anayasal cumhuriyet olarak yönetim şekline sahiptir.
Başkenti Kiev olan Ukrayna ülkesine gidecekseniz sizler de genel yönetim şekli ile ülkemize benzer bir yapısının olmasından dolayı pek sorun yaşamayacak olduğunuzu bilmenizde fayda var. Hem yönetim şekli ile hem de benimsedikleri özellikler ile birçok konuda ülkemize paralel bir şekilde devam ettiği bilinmektedir.
Ukrayna İdari Yapısı Nasıldır?
Ukrayna idari yapısı üzerinde inceleme yapılacak olduğu zaman genel toplamda 26 idari bölgeden meydana geldiğini bilmenizde fayda olacaktır. Bir yandan yarı başkanlık sistemi ile üniter anayasal cumhuriyet benimsemesi ön olana çıkmaktadır. Ülke içerisindeki nüfusa bakılacak olduğu zaman yüzde 20lik alanında Rus kökenli olan vatandaşlar meydana getiriyor. Diğer azınlıklar kısmında ise yüzde 5lik alana sahip olduğunu bilmeniz gerekir.
24 Ağustos 1991 tarihi içerisinde Sovyetler Birliği ile ayrılması ile öne çıkan Ukrayna, günümüz içerisinde Avrupa Birliği adayları arasında yer aldığını bilmeniz gerekir. Hatta Avrupa Birliği içerisinde yer almak için en yakın ülke olduğunu dahi rahat bir şekilde söyleyebiliriz. Su kaynakları bakımından oldukça zengin olan Ukrayna idari yapısı ile ülkemize çok benzer özellikleri olmasından dolayı buralardan gitmeyi tercih eden insanların sorun yaşaması söz konusu olmayacaktır. Bu yüzden sizler de Ukrayna içerisinde yaşamak, eğitim görmek ya da iş kurma düşüncesinde olursanız idari yapı ve yönetim şekli konusunda pek de ülkemizden farklılıkları olmadığına şahit olabilirsiniz.
Ukrayna Yarı Başkanlık Sistemi Nedir?
Ukrayna yönetim şekli olarak yarı başkanlık sistemini benimsemiş olduğunu sizler de biliyorsunuz. Yarı başkanlık sistemi içerisinde parlamenter sisteme ait bazı özelliklerin yer aldığı karışım olarak tanımlamasını yapabiliriz. Yürütme gücü genel olarak halk tarafından seçilmiş olan devlet başkanı ile beraber meclis güvenlerine dayalı olarak bilinen hükümet başkanları arasında paylaşımlar ile yapılır. Fiili olarak bakılacak olduğu zaman da yürütmenin baş kısmında devlet başkanı geldiği gözlenir. Genel olarak başkanlık sistemine benzer özellikleri ön plana çıkar.
Seçim usulü noktasında yürütme organlarının başlarında yer alan devlet başkanı ise halk aracılığı ile seçilir. Bu yüzden birçok özellik noktasında ülkemize benzediğini söylemek doğru olacaktır.