Markalaşma

BMW’yi İflastan Kurtaran Otomobil: BMW Isetta

BMW İflastan Nasıl Kurtuldu ?

BMW Isetta serisini duymuşsunuzdur. Bu otomobil serisinin altında yatan bir hikaye var. Gelin bu hikaye yakından bakalım.

BMW’yi İflasın Eşiğinden Kurtaran Mikro Otomobil: BMW Isetta

Bir micro car olarak VW Beetle, Mini Cooper, Fiat 500 ya da Citroen 2cv gibi akıllarda kalmasa da bir mühendislik harikasıdır. Yukarıda sayılan retro otomobiller gibi tekrar üretilme şansını ise bulamamıştır. Otomobil 3 tekerlekliydi. Arkada tek bir tekerlek bulunuyordu. Tek girişi otomobilin önünde bulunan ve farları da üzerinde taşıyan yana doğru açılan kapıdan yapılıyordu. Günümüzün parasıyla yaklaşık olarak 1300 euro gibi bir fiyata alınabilen BMW Isetta, üretildiği dönem boyunca 161.728 adet sattı. İkinci dünya savaşı sonrası gerek maliyeti gerek yakın mesafe arası ulaşımı kolaylaştırması ekonomik olması adına üretilmiş, çok farklı bir ön kapı anlayışına sahip olan şeker arabadır BMW Isetta. Büyük satış başarısıyla savaş sonrası çok zor bir dönem geçiren BMW’yi iflasın eşiğinden kurtarmıştır. Ayrıca çekirdek bir aile sığabiliyormuş bu arabaya. Bununla beraber Bubble Car modellemesinin ilk örneği olması kendinden sonra üretilen mini arabalara da bu adın takılmasını sağlamıştır. Peki Isetta kimdir? Bu otomobili kim tasarlamıştır? Tüm sorularınızın cevabı yazımın devamında.

İlgili Makaleler

 

Isetta Kimdir?

BMW Isetta, Alman otomobil üreticisi BMW tarafından 1955’ten 1962’ye kadar üretilen bir mikro otomobildir. Isetta, savaş sonrası Avrupa için ucuz ve verimli bir ulaşım modu olarak tasarlanmış ve 1950’lerin ve 60’ların en popüler mikro otomobillerinden biri olmuştur. .

BMW Isetta, güçlendirilmiş plastikten yapılmış ve otomobilin tüm ön tarafından açılabilen benzersiz yumurta şeklindeki gövdesiyle ünlüydü. Aracın küçük boyutuyla birleşen bu tasarım özelliği, onu son derece ayırt edici ve tanınabilir bir araç haline getirdi.

Küçük boyutuna rağmen Isetta’nın içi şaşırtıcı derecede genişti ve iki kişiyi rahatça oturtabiliyordu. Tek silindirli motoru arabanın arkasına yerleştirilmişti ve saatte 50 mil hıza ulaşabiliyordu. Araba aynı zamanda oldukça yakıt tasarrufluydu, bu da onu dolaşmanın uygun maliyetli bir yolunu arayan sürücüler için popüler bir seçim haline getirdi.

BMW Isetta dünyanın birçok ülkesinde satıldı ve BMW için, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde büyük bir başarıya dönüştü. Toplamda 160.000’den fazla Isetta üretildi ve bu da onu tüm zamanların en çok satan mikro arabalarından biri haline getirdi.

Bugün, BMW Isetta bir klasik ve bir koleksiyoncu öğesi olarak kabul ediliyor ve otomobil tutkunları ve otomobil koleksiyoncuları arasında popülerliğini koruyor. Pek çok orijinal Isetta restore edildi ve hala yollarda kullanılıyor, diğerleri ise 1950’ler ve 60’ları karakterize eden benzersiz ve yenilikçi tasarımın bir hatırlatıcısı olarak müzelerde ve koleksiyonlarda korunuyor.

BMW Isetta’yı kim tasarladı?

BMW Isetta, İtalyan otomobil mühendisi ve endüstriyel tasarımcı Renzo Rivolta tarafından tasarlandı. Isetta ve diğer küçük araçları üreten Iso SpA şirketinin kurucusuydu. BMW daha sonra tasarımı lisansladı ve 1950’lerde en popüler modellerinden biri haline gelen Isetta’nın kendi versiyonunu üretti.

BMW, geliştirme maliyeti yüksek olmayan yeni bir modele ihtiyaç duyuyordu. Çözümü ise 1954 Torino Otomobil Fuarı’nda buldu. Buzdolabı ve mini otomobiller üreten İtalyan üretici Iso Rivolta’nın standında, ön kısmında buzdolabına benzeyen büyük bir kapıya sahip, üç tekerlekli bir otomobil yer alıyordu. Adı Iso Isetta idi. BMW temsilcileri de Isetta’nın lisans hakkını ve üretim donanımını satın aldı.

 

İtalya’da doğdu, Almanya’da büyüdü

BMW ilk olarak otomobilin motorunda ve yürüyen aksamında gereken iyileştirmeyi yaptı. Performans otomobilleri tasarlamaya alışkın BMW geliştiricileri tarafından modifiye edildikten sonra bile otomobilin teknik özellikleri oldukça mütevazı gözüküyordu.

BMW, ‘balon araba’nın orijinal İtalyanca adını korudu. Isetta, Iso kelimesinin küçültme takısı eklenmiş hali aslında. İsmindeki küçük vurgusunun aksine Alman versiyonda, İtalyan versiyonun üç tekerleğine karşılık dört tekerlek vardı.

BMW firmasının bu otomobili hem Almanya’da hem de dünyada büyük bir beğeni yarattı. Peki Isetta nasıl çok satanlar listesine girdi? Sorunuzun cevabı için yazdım okumaya devam edin.

 

Çok Satanlar Listesinde

BMW pazarlama departmanı Isetta için “motocoupé” terimini yarattı. Almanya‘da “Knutschkugel” (kucaklayan araba) diye anılan Isetta çok seviliyordu. Şehir içinde dolaşmak veya kısa mesafelerde kullanmak üzere bundan daha iyi bir otomobil yoktu. 2,28 m uzunluğunda ve yalnızca 350 kg ağırlığında olduğundan diğer tüm otomobillerden daha fazla manevra kabiliyetine sahipti. Tıpkı “normal” bir otomobilde olduğu gibi iki yetişkin yan yana oturabiliyordu. Isetta bunu mümkün kılan tek mikro otomobildi.

Kapı öne açıldığından ve direksiyonla direksiyon mili onunla birlikte hareket ettiğinden binmesi ve inmesi oldukça kolaydı. Bagaj arka kısma monte edilen bagaj rafı üzerine konuyordu, yani otomobilin dışındaydı. Otomobili satın alanlar Isetta’nın bir mini sedan değil yeni bir tip otomobil olduğunun bilincindeydi. Bu model, 1950’ler için kesinlikle doğru otomobildi. Motocoupé modeli, oldukça ihtiyaç duyulan, çok satan bir ürün haline geldi. Yalnızca 2.550 Alman Markı (bugün yaklaşık 1.300 Euro) fiyatıyla Isetta çoğu kişinin satın alabileceği bir otomobildi. Isetta sürücülerinin normal ehliyete sahip olmalarına da gerek yoktu, motosiklet sürüş belgesi yeterliydi.

Bugün bile BMW Isetta eski büyüsünden hiçbir şey kaybetmedi ve hala belli bir yaşam tarzını temsil ediyor. Klinger-Köhnlein “Münih’teki BMW Welt’te sergilenen en popüler parça Isetta” diyor. 50’lerin nostaljisini yaşamak ve Isetta ile tanışmak için Münich’teki BMW Welt’i ziyaret etmenizi öneririz.

Üretim süreçlerinde Isetta üzerinde çok fazla ilave değişiklik yapılmadı. İlk seri ikincisine kıyasla daha geniş bir arka cama sahipti ve yana doğru açılan cam, kayar bir camla değiştirildi. Tüm Isetta’lar bugünkü açılır tavana benzer bir branda tavana sahipti. BMW Group Classic Uzmanı Klinger-Köhnlein, bunun nedeninin müşterinin talebi olmadığını belirtiyor ve asıl nedenin otomobile ön kapıdan binilmesi sebebiyle bir acil durum çıkışının zorunlu olmasından kaynaklandığını ekliyor.

Bugünki başlığımız BMW Isetta’ydı. BMW firmasının nasıl iflasın eşinden kurtardığını sizler için inceledim. Umarım beğenmişsinizdir. Hoşçakalın!

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu