Dijital Pazarlama

Inbound Pazarlama Nedir?

Merhabalar sevgili okuyucular, nasılsınız? Her şey yolundadır diye ümit ederek sizinle bugün paylaşacak olduğum konuya hemencecik hızlı bir giriş yapmak istiyorum. Satıştan ziyade müşteriyle iletişim kurmayı amaçlayan bu stratejide; potansiyel müşterilerinize hem ürünlerinizi hem de hizmetinizi açıklayabileceğiniz dijital pazarlama stratejisinde neler oluyor gelin daha yakından bakalım…

Inbound pazarlamada ilk amaç satış yapmak değil, müşteriyle markayı tanıştıracak o kapıyı aralamaktır. “Müşteriler ve müşteri olabilecek potansiyel kişiler için markayı tanıtabilecek blog yazıları, sosyal medya paylaşımları, e-posta bültenleri gibi araçları aktif bir şekilde kullanabilmektir.” şeklinde bir tanım yapmamız konuya yapacağımız giriş için yeterli bir açıklamadır diye düşünüyorum.

İlgili Makaleler

Inbound Pazarlamanın Adımları

Her pazarlamanın bir stratejisi olduğu gibi inbound pazarlamanın da stratejileri mevcuttur. Bu adımları doğru bir şekilde izler ve sağlıklı bir şekilde süreci ilerletirseniz hedefinize ulaşmamanız mümkün değil!

Öncelikle adımlarınıza başlamadan önce kesinlikle bir şekilde hedef kitlenizi belirlemeniz gerekmektedir. Bir biberonu satacağınız hedef kitleyi nasıl çocuklu ailelere göre şekillendirirseniz kendi markanızın içeriği ve ürünü neyse burada da tam olarak bu şekilde hareket etmeniz gerekmektedir.

Kullanıcıların ilgi alanını saptadıktan hemen sonra bloglar ve sosyal medya paylaşımlarında seçeceğiniz doğru anahtar kelimeler ile ilk adımınızı atabilirsiniz. İkinci adımınız ise ziyaretçilerinizi harekete geçiren eylemlere yöneltip çeşitli formlar doldurmalarını sağlayarak onlardan gerekli geri dönüşümü almalısınız. Üçüncü adım ise bir hayli kritik! Potansiyel müşterilerinizi gerçek müşterilere çevireceğiniz bu adımda e-posta CRM (müşteri ilişkileri) ve iş akış şemasını doğru oluşturmanız gerekmektedir. Son olarak ise memnuniyeti kontrol etmenizi sağlayacak anketler ve sosyal izlemelerle eksik yönlerinizi tespit etmelisiniz.

Inbound Pazarlamanın İçeriği ve Alanı Nedir?

Inbound pazarlamada öylesine bir hedef kitle yoktur. Ürün ya da marka neye hizmet ediyorsa hedef kitle ona göre belirlenir ve stratejik adımlar o şekilde atılır. Burada en önemli noktalardan birisi ise hem bütçeden hem de enerjiden tasarruf edilerek doğru müşterilere reklam gösterimi yapılarak satış veriminin artırılmasıdır.

Inbound pazarlamanın en önemli olayı ise sizin müşteri aramanız değil, müşterinin sizi bulmasını sağlamaktır. Kulağa ne kadar hoş geliyor değil mi? Potansiyel müşteri adayınızı sosyal medya paylaşımlarınız ve bloglarınızla etkileyebilirseniz hem satış odaklı görünmez hem de müşteri çekersiniz.

Inbound pazarlama öyle kaskatı bir pazarlama tekniği değildir. Ürünü çıkarır, hedef kitleni tespit ettikten sonra doğru tanıtımla birlikte müşterinin o ürünü almasını beklersiniz. Kısaca, daha canlı ve değişken bir pazarlama tekniğidir. Olayın yalnızca satış yapabilmek değil, özellikle satış sonrasındaki memnuniyet sürecinin göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlatmamda fayda var diye düşünüyorum.

Inbound Pazarlama Nasıl Ortaya Çıktı?

Bir video izleyeceksin girdin belirli sitelere tak karşında bir reklam. Alışveriş yapmak gibi bir niyetin yok, girdin e-postaları kontrol ederken çat bir reklam daha çıktı karşına. “La havle” dediğinizi duyar gibiyim çünkü bende diyorum.

Soğuk bir ülkede yaşamınıza rağmen karşınıza daha çok yazın kullanabileceğiniz ürünler çıkabilir; mesela terlik… Terlik gibi öylesine ortaya atılmış internet reklamları ya da TV izlerken dizi arasında dakikalarca izlemek zorunda kaldığımız o reklamların belli bir hedef kitlesi yok. Peki, inbound pazarlamanın amacı ne? Hem müşteriyi bunaltmamak hem de belirlediğin hedef kitleye düşük maliyetle mantıklı bir reklam çıkmak! Gelin, daha yakından tanıyalım bu işi!

İlk olarak markanızı bir tanıtın. Siz kimsiniz, ne iş yaparsınız, markanız kurumsal mı? “Çalışanlarınız müşterilerinize nasıl davranır?” cevabının yanı sıra “Şirket içerisinde nasıl bir ilerleyişiniz var?” müşteriniz olacak potansiyel kişiler emin olun ki bu detaylara dikkat ediyor. İlk çizeceğiniz imaj bir hayli önemli bu yüzden. Vaatlerinizi sıralarken abartıya kaçmayın ne yapabilecekseniz onu dile getirin böyle yaparsanız hem dürüst görünür hem de müşterinin güvenini kazanırsınız.

Şimdi geldik en önemli ve can alıcı konuya: hedef kitle! Diğer bir deyişle persona. Personayı belirleyeceksiniz ki gerçek müşterilere kolayca ulaşabilesin. Bu noktada da kullanıcıların yaş, medeni hal, eğitim ya da çalışma hayatı gibi koşulları göz önünde bulundurmak lazım.

Persona işlemleri olduysa sıra geldi var olan müşterinin memnuniyetini kontrol etmeye! Verdiğin hizmet ya da sattığınız ürün sonrasında müşteriyi iyice gözlemlemek gerekir çünkü marka bilinirliği kulaktan kulağa yayılan bir şeydir ve kötü bir imaj çizerseniz şimdiden geçmiş olsun. Kötü bir imaj demek işleri batmaya kadar sürükleyebilir!

Inbound Pazarlamanın En Önemli Noktaları

İnsanlar, daha doğru bir ifadeyle müşteriler markayı tanıdıkça fikir sahibi olurlar o yüzden her adım aynı atılmaz çünkü aşamalara göre pazarlama stratejisi belirlemekte fayda var. Zaman içerisinde hangi müşteri neye eğilimli, bunu anlamanız çok da zor olmayacaktır. Kişiye özel hazırlanacak linkler ve indirim kuponları onları değerli hissettirecek ve markaya bağlılıklarını artıracaktır.

Tek bir adresten ulaşılabilir olmak pek sağlıklı olmayacaktır. Siz her kapıya uygun anahtarlar bastırın ki, bırakın müşteriniz hangi kapıdan girip size ulaşmak isterse özgürce seçim yapabilsin. Doğru zamanda doğru içeriği paylaşın. Nasıl doğru insan hayatımıza yanlış zamanda girince onunla mutlu olamazsak, müşterinize de yanlış zamanda yanlış ürünle merhaba derseniz satış yapamazsınız.

2016 yılından beri aktif bir şekilde kullanılan inbound pazarlama yöntemini size bu şekilde açıklayabiliriz. Doğru bir şekilde ilerlediğiniz zaman hem satışlarınızın arttığını hem de kısa süre içerisinde az maliyet ve az enerjiyle daha çok müşteriye sahip olduğunuzu göreceksiniz. Doğru bir içerik ve pazarlama stratejisi ile kazanç sağlamamak mümkün değildir. Bir sonraki yazıda görüşünceye denk kendinize çok iyi bakın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu