Dijital Pazarlama

Pazarlamada Zıtlık İlkesi

Merhabalar değerli okurlarım! Bugün sizlerle birlikte Pazarlamada Zıtlık İlkesi üzerinde konuşmak istiyorum. Son zamanlarda pazarlama alanında ilgisi olan kişilerin araştırdığı ve arama motorlarına sıkça sorduğu Pazarlamada Zıtlık İlkesi hakkında oldukça ilgi çekici bilgiler vermeyi hedefliyorum. Peki, Pazarlamada Zıtlık İlkesi nedir? İşte Pazarlamada Zıtlık İlkesi hakkında merak edilen tüm ayrıntılar!

İnsan beyninin ne denli farklı çalıştığı yapılan her çalışma sonucunda anlaşılan ve her geçen gün bizi daha da şaşırtan bir durum olduğunun hepimiz farkındayız. Özellikle güncel hayatımızda alışkanlıklarımıza etki eden beynimiz bazı durumlarda şaşırıp yanlış olarak nitelendirilebilecek kararlar alabilmekte. Pazarlamada Zıtlık İlkesi de biraz önce bahsettiğim durumlarda sebebiyet verebilmekte. Peki, Pazarlamada Zıtlık İlkesi hakkında neler bilmelisiniz? Pazarlamada Zıtlık İlkesi konusunu sizler için daha da yakından inceledim. Gelin, tüm detaylara bir de birlikte bakalım!

İlgili Makaleler

Pazarlamada Zıtlık İlkesi

Geçmişten günümüze değişmeyen ve beynimizin karşı koyamadığı zıtlık ilkesi güncel hayatımızda özellikle alışveriş yaparken alışkanlıklarımıza etki etmektedir. Pazarlamada Zıtlık İlkesi konusu da özellikle pazarlamacılar tarafından kullanılan ilkelerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, Pazarlamada Zıtlık İlkesi nedir ve neden beynimiz ikinci seçeneği olduğundan daha farklı görüyor? İşte konuya ilişkin tüm detaylar!

Beynimiz birbirinden farklı iki durum ya da nesneyi gördüğünde ikinci seçeneği çok daha farklı görmeye yatkındır. Bu durum zıtlık ilkesi olarak açıklanabilmektedir. Zıtlık ilkesine dair yapılan araştırmalarda ünlü isim Cialdini karşımıza çıkabilmektedir. Kontrast etkisinin hayatımızda birçok alanda bizi etkileyebildiğine değinen Cialdini, duruma açıklık getirirken örneklerden ilerlemeyi tercih etmiş. Pazarlamada Zıtlık İlkesi konusuna değinmeden kavramları açıklayabilmek ve aklınızda oturabilmesi adına sizin için birkaç örnek vermek istiyorum.

İki Durumu Karşılaştırın Ve Karar Verin!

Algıda zıtlık ilkesinin aklınızda oluşabilmesi için verilebilecek örnekler arasında hep iki durumun karşılaştırıldığının altını çizmekte fayda var. Örneğin; elinizde iki adet poşet varken ilk olarak normalden ağır olan poşeti kaldırırsanız ve ardından normal poşeti taşırsanız beyniniz bu durumda bir yanılsamayla karşı karşıya kalır. Normal ağırlıkta olan poşet bu durumda beyninizce daha hafif algılanacaktır. Bu da beynimizin iki farklı durumu nasıl anlamlandırdığını açıklamaktadır.

Konuya ilişkin başka bir örnek verecek olursak iki kap su düşünebiliriz. Birisi oda sıcaklığında diğeriyse – derecelerde olan iki su kabına elinizi soktuğunuzda beyniniz yine şaşıracaktır. Oda sıcaklığında olan kabın içerisindeki suyu daha sıcak hissedecek olmanızın nedeni – derecelerdeki kabın içerisindeki suyla kıyaslayacak olmanızdır.

Bu İlke Hayatımıza Nasıl Etki Eder?

Peki, bu vermiş olduğum örneklerin Pazarlamada Zıtlık İlkesi ile ne gibi bir alakası var? Bu durumları satış olan her alışverişte kullanılabileceğini neredeyse bütün pazarlamacılar bilir. İlk etapta daha pahalı eşyaları satarlar çünkü ardından önerilecek her şey, ilk ürüne göre daha uygun fiyatlı olduğu için daha doğrusu öyle algılandığı için satışı çok daha kolay olacaktır.

Pazarlamada Zıtlık İlkesi birçok satıcı tarafından tercih edilmektedir. Özellikle bazı meslek gruplarında Pazarlamada Zıtlık İlkesi satışları oldukça büyük ölçüde artırabilmektedir. Bu duruma ilk olarak emlakçılardan örnek vererek yazıma devam etmek istiyorum. Emlakçılar müşterilerine ilk etapta daha kötü halde ancak daha pahalı olan ve satışı beklenmeyen evleri gezdirirler. Bu adımı atmalarındaki neden daha normal bir evi gezdirdiklerinde satışlarının daha olası olmasıdır. Pazarlamada Zıtlık İlkesi ile muhakkak daha önce karşılaşmış olduğunuzu siz de fark ettiniz mi?

Öte yandan Pazarlamada Zıtlık İlkesi özel hayatımızda da kullanılabilmektedir. Pazarlamada Zıtlık İlkesi kuramlarını iyi çözümleyen kişilerse muhakkak istediklerine ulaşırlar, hem de daha kolay bir şekilde! Karşınızdaki kişiden normalde yapmayacağı ya da kabul etmeyeceği bir şey isterken diğer bir seçenek daha ekleyin ve bu çok daha zor olsun. Bu durumda daha az zor olanı beyni otomatik olarak seçecektir. Bu seçenek karşı tarafa kolay gelse de normal şartlarda daha da zorlayıcı bir durumdur. İkna sanatını bilen kişiler neyi nasıl isteyeceklerini bildikleri için neredeyse istedikleri her şeye sahip olurlar.

Pazarlamada Zıtlık İlkesi konusunu sizler için Pazarlamada Zıtlık İlkesi başlıklı makalemde inceledim. Konuya ilişkin merak ettiğiniz başka bir soru ya da durum varsa yorumlar aracılığıyla benimle iletişime geçebilirsiniz. Sevgilerimle!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu