Ukrayna’da Noel Nasıl Kutlanır? Ukrayna’da Noel Kutlamaları Nedir?
Ukrayna için büyük bir önem taşıyan Noel kutlamaları, özellikle yakın zamanda Ukrayna’ya gelecek olan kişiler tarafından araştırılıyor. “Ukrayna’da Noel nasıl kutlanır” sorgusunun cevabını arayanlar için bende bir makale hazırlamak istedim. Uzun yıllardır Ukrayna’da yaşayan biri olarak şunu demeliyim ki, kutlamaların altında gerçek bir değer yatıyor.
Sovyet Birliği bünyesinde bulunan birçok ülke; birliğin yok olmasıyla birlikte bağımsızlıklarına kavuşmuşlardı. Bu ülkelerden biriside Ukrayna’ydı. Rus baskısı altında kalan birçok ülke kendi kültürel kimliklerini korumak adına birçok güne özel bir isim bıraktı. 1991 yılında bağımsızlıklarını kazanan Ukrayna, Noel Günü’nü ise resmi tatil ilan etti. Kimliklerini koruyan ve asimile olmayan Ukrayna, bu günlere kadar bu geleneği taşıdı.
Tüm dünyada her ne kadar 1 Ocak günü yılbaşı olarak kabul edilse bile Noel çok farklıdır. Noel, Gregoryen takvimiyle uzun yıllar kullanılmış olan Jülyen takvimi arasındaki gün farkından dolayı Doğu Ortodoks dinine uygun olacak bir biçimde 7 Ocak’ta kutlanmaktadır. Peki, Ukraynalılar Noel’i nasıl kutluyor?
Ukrayna’da Noel Kutlamaları
Ukraynalılar, 7 – 14 Ocak arasını Noel olarak kabul etmiştir. Bu süre zarfında Ukraynalılar, sevdikleriyle bir araya gelerek kutlamalar yaparlar. Geleneksel yemeklerin süslediği sofralarda toplanan Ukraynalılar, Noel şarkıları söylerler, samimi dileklerde bulunurlar ve güzel bir akşam geçirirler.
Ukrayna’da Noel Arifesi, “Kutsal Akşam” olarak isimlendirilir. Kutsal Akşam yemeğinde ise aileleri olmayan isimleri beklemek adına binlerce kişi pençelerinin önüne mumlar dizer ve onları yakar. İlk yıldız gökyüzünde çıkana kadar kimse o ziyafet yemeklerinden yemez. “Kutya” adı verilen özel bir yemek bu gecede sofralarda yerini alır. Buğday, şeker, haşhaş tohumu, bal, üzüm ve ceviz gibi malzemelerin içine girdiği bu yemek, duayla pişirilir.
Kutya öyle her zaman yapılan bir yemek değildir. Yıl içerisinde sadece 2 kez yapılır. Bunun birincisi Noel olurken; diğeri ise Paskalya’dır. Sadece kutya değil aynı zamanda Borshch, Vushka, Varenyky, Holubtsi gibi Ukrayna’ya özel olan yemekler sofralarda yerini alır.
Kutya yemeğinin yanında Ukraynalıların Noel günü evlerinde buğday başaklarını çokça görebilirsiniz. Ukraynalılar, atalarının tarım geleneğini unutmamak ve hep yaşatmak adına evlerine bir demet buğday başakları getirir. Bu buğday demetlerine ise Didukh ismi verilir. Noel gününde bu demetleri hemen hemen her yerde görebilirsiniz.