Ukrayna

Ukrayna Ulusal Bayrağının Anlamı Nedir? Ukrayna Bayrağının Tarihçesi

Şüphesiz ki her ülkenin birliğini ve bütünlüğünü simgeleyen ilk parça ülkenin ulusal bayrağıdır. Bir devleti devlet yapan ve ulusal bağımsızlığının en büyük göstergesi olan bayrak, her ülke için farklı renk ve şekildedir.

Nasıl bizim ülkemiz bayrağının kırmızı rengini şehitlerimizin kanından, beyaz rengini ise gökteki hilalden alıyorsa; Ukrayna bayrağı da mavi ve sarı rengini çeşitli şeyleri simgelemek için almış. Asırlardır bağımsızlık savaşı veren Ukrayna, sonunda bu savaşı kazanmış ve tam bağımsızlığını ilan etmiş.

İlgili Makaleler

Ben de sizlere Ukrayna’yı daha yakından tanımanız için Ukrayna’nın bayrağını ve asırlardır devam eden bağımsızlık savaşı sonucu sembolleştirilen bayrağın nasıl oluştuğunu araştırdım. Konu hakkında edindiğim bilgileri sizlerle paylaşarak Ukrayna’yı ve tarihini yakından tanımanızı istiyorum.

Ukrayna Bayrağının Tarihçesi

Ukrayna’nın ilk bayrağı üçgen şeklinde ve mavi bir zemin üstüne konulan altın bir zıpkınla sembolize edilmiş. Daha sonralarda birçok kez bayrağı değiştirildiği biliniyor. Günümüzde bile farklı bayrakları görmek mümkün ve hepsinin kendine özgü sembol ettiği şeyler var.

13.yüzyılda Daniel Galiçya’nın mavi bir zemin üzerine ‘oğul’ ve ‘aslan’ figürü koydurup bayrak yaptığı biliniyor. Çünkü o zamanlarda aslan ‘vatan’ kavramını üstleniyordu. Bunun üzerine yine birçok motif değişikliği yaşayan Ukrayna bayrağının alt zemini genellikle hep mavi kalmaya devam etmiş.

1918 ila 1920 yılları arasında Ukrayna Halk Cumhuriyeti ilk kez ulusal bayrak modeli belirlemeye çalışmış ve 2 farklı ulusal bayrak modeli oluşturmuş. O yıllar da seçilen bayrak figürlerinde de alt zemin yine mavi kalmış ve üzerine altın desenli işlemeler yapılmış.

Sovyet Ukrayna döneminde ise bayrak yeniden değişmiş ve altın desenli işlemeler yerini parlak kırmızı motiflere bırakmış. Bu durum karşısında uzun bir süre ulusal bayrak saklanmış ve daha sonra 14 Temmuz 1990 tarihinde ulusal bayrak yeniden dalgalandırılmış.

Ulusal mecliste 23 Ağustos 1991 tarihinde alınan kararla ulusak bayrağın mavi ve sarı renklerinden oluşacağı belirtilmiş ve 28 Ocak 1992 yılında Ukrayna bayrağı mavi ve sarı olarak resmen onaylanmış.

Ukrayna bayrağı sarı rengini buğday tarlalarından alırken mavi rengini ise gökten alıyor. Ukrayna’nın bağımsızlığını simgeleyen ulusak bayrağın sarısı ‘refah’ kavramını, mavisi ise ‘barış’ kavramını sembolize ediyor.

Ukrayna Anayasasına göre 3 Ulusal Sembol Geçerlidir. Bunlar:

  • Ulusal Devlet Bayrağı
  • Ulusal Devlet Amblemi
  • Milli Marş

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu