Dijital PazarlamaMarkalaşma

Hedef Kitle Nasıl Oluşturulur?

Merhabalar, uzun soluklu ve işinize en çok yaracak konulardan birisini kaleme aldığım yazıya başlamak üzereyiz. Kemerler bağlandıysa vakit kaybetmeden hemen başlayalım!

Bu yazımızın konusu “Hedef kitle nasıl oluşturulur?” sorusunun cevabını bulmak olacak. Bu konuyu seçme nedenlerimden birisi de son dönemde hedef kitle kavramının hayatımıza oldukça hızlı bir şekilde dâhil olmuş olmasının yanı sıra e-ticarete verilen önemin de artması. Öyle ki, sosyal medyayla etkileşimimiz her geçen gün artmakta ve buna bağlı olarak da potansiyel müşterileri yakalama imkânımızın çok daha artmış olduğunu bilmemiz gerekiyor. O yüzden bu konuyu iyice özümseyerek okumaya gayret göstermenizi rica edeceğim.

İlgili Makaleler

Hedef Kitle Nedir?

Hedef kitleyi nasıl belirleriz sorusundan önce hedef kitlenin tanımını yapalım istiyorum. Ne olduğunu bilmediğimiz bir şeyi bulamayız değil mi?  Hedef kitle; ‘Satılan ürün ya da hizmete, en çok talep göstermesi muhtemel kesim, topluluk’ anlamına gelmekte ve ağırlıklı olarak pazarlamada kullanılan hedef kitle tanımı, doğru belirlenmesi durumunda satış oranlarını da artırır.

Arama motoru olan Google’ın hayatımızdaki yeri artık yadsınamaz hale geldiği gün gibi ortada. Buna bağlı olarak da hedef kitle kavramı dijital pazarlamanın adeta bel kemiği oldu. Markanıza ait ürünler ya da verdiğiniz hizmet aslında çok şaşmadan sizin hedef kitlenizi belirleyecektir. Bunu bir örnekle sağlamlaştırmamız gerekirse bir makyaj ürünü çıkaran firma olduğunuzu varsayarsak, hedef kitleniz otomatik olarak büyük çoğunlukla kadınlardan oluşacaktır.

Hedef Kitleyi Nasıl Belirleriz?

Hedef kitleyi yakalamak için kullanacağımız mecranın sosyal medya olduğunu zaten belirtmiştim. Peki, nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Bu noktada atacağınız ilk adımın markanıza ait olan ürünün neden satın alınacağını anlamanız gerekmektedir. Daha açık bir ifadeyle ürünü kimlerin alabileceğine dair bir profil oluşturmanız atacağınız ilk adım olmalıdır.

Bu bahsetmiş olduğum ilk adımda biraz daha genel bir profil oluşturmayı hedeflemeli ve bunu yaparken de yaş, cinsiyet, eğitim durumu, ikamet edilen şehir gibi genel filtreleri kullanmalısınız. Bu genel kitleyi oluşturduktan sonra biraz daha özelleştirebilmek adına da genel kitlenin günlük yaşantısını göz önünde bulundurun. Yani bu kişiler sizin sattığınız ürünleri günlük hayatta da kullanabilecek mi? Kullanmak istese bile maddi gücü bu ürüne ya da hizmete yetecek mi?

Diyelim ki bu soruların cevabı evet. Belirlediğiniz kitle sizin ürününüze ihtiyaç duyabilecek bir kesim. Peki, neden diğer markaları değil de sizi seçsinler? Rakiplerinizden farklı yönlerinizi bulup öne çıkarmak ve oluşturduğunuz kitleye göre pazarlama stratejisi oluşturmakta fayda vardır. Ürününüze önce kendinizi inandırın, “bir müşteri olsaydım ben bunu neden alırdım?” Diye sorun ve ona göre hareket edin, en akıllıca pazarlama yöntemleri bu beyin fırtınasının ardından gelir. Bu noktada da yapılan istatistiki çalışmalara beraber arz talep dengesi göz önünde bulundurularak üretimi gerçekleştirir ve verimi artırırsınız.

Hedef Kitleye Reklam Nereden, Hangi Kanal Aracılığıyla Yapılmalı?

Hedef kitlenizi yukarıda sıraladığım adımlara göre oluşturduktan hemen sonra aslında zurnanın zırt dediği yer geliyor. Hedef kitlenizin yaş aralığına göre kullanımının daha yaygın olduğu sosyal mecraları tespit edin ve reklamlarınızı bu kanallar aracılığıyla yapın. Böylelikle reklam kampanyalarınız daha sağlıklı sonuçlanacaktır.

Bu maddelerin yanı sıra iletinin içeriği hedef kitlenize göre eğilimlere yönelik değerlendirmeler sonucunda belli olur ve hedef kitlenin ön eğilimlerine hâkim hale gelirsiniz. Bu bahsetmiş olduğumuz hedef kitleyi etkileyen faktörler illaki vardır, bunları lütfen göz ardı etmeyin. Bireysel ve grupsal faktörlerin yanı sıra kişilerin demografik özelliklerini de göz önünde bulundurmanın faydası şüphesizdir. Hedef kitleye ait satın alma karar süreci de markanıza ya da ürününüze satış yapabilme konusunda size bilgi verir, elde edilen verilerin bir uzman tarafından yorumlanması gerekmektedir.

Eğer hedef kitlenizi doğru tespit edemezseniz pazarlama amacıyla yapmış olduğunuz tüm kampanya ve etkinlikler en doğru tabiriyle çöp olur. O yüzden hedef kitlenin ne kadar önemli olduğunu aklınızdan bir an olsun bile çıkarmamanızı sizlere tavsiye ederim.

Hedef Kitleyi Oluşturan Gruplar

Piyasadaki kıyasıya rekabetin gün geçtikçe arttığının farkında olmayan yoktur değil mi? İçerisinde bulunduğumuz bilgi ve teknoloji çağıyla birlikte pazarlamanın en önemli ayaklarından biri sosyal medya ve internet olmuş halde. Bu kadar çok insana ulaşılabilecek mecralarda yer almak da doğal olarak hedef kitlenizin çok daha büyük olması anlamına gelmektedir.

Eğer etkili bir pazarlama yapmak ve markanıza ait hizmet ya da ürünü satmak istiyorsanız hangi kitleyi hedefleyeceğinizi belirleyin ve adımlarınızı ona göre atın. Hedef kitleyi oluşturan tek unsurun müşterilerden oluşmadığını birazdan sayacağım gruplarla birlikte iyice anlamış olacaksınız. Bu upuzun listeden hemen bahsetmek istiyorum.

İlk olarak yine bildiğimiz sıralamadan gidelim ve müşteri diyerek başlayalım. Hammadde ve tedarikçilerle birlikte hizmet sağlayıcılarının yanı sıra sektördeki rakipleriniz de sizin için birer hedef kitle içerisinde yer almaktadır… Bu rakip firma başlığına ne zaman değinsem büyük bir şaşkınlık yaşanıyor ama bu bir gerçek ve cidden rakipleriniz hem sizin ne yaptığınızı görmek hem de eksik yönlerini revize edebilmek adına ürünlerinize yönelebilir.

Yerel yönetimlerin yanına yatırımcı olabilecek kişiler ve düzenleyiciler ile denetleyicilerde hedef kitleyi oluşturan gruplar arasında yer almaktadır. Fikir liderleri, siyasi partiler, kamu yönetimleri ve sivil toplum örgütlerinin hedef kitleyi oluşturan gruplar arasında olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Tabii ki toplumsal çevreniz hedef kitleye dâhil olurken medya ve çalışanlarla bayileri de göz ardı etmemekte fayda var. İşletme sahibi ve ortağı olan her kişi sizin için potansiyel müşteridir. Bu grupları farklı şekillerde sınıflandırsak da aslında hepsi otomatik birer müşteridir, sizde haklısınız.

Rakiplerinizin Hedef Kitlesine Bir Göz Atın!

İnternet çağındayız ve buna bağlı olarak da neredeyse her sektörün binlerce rakibi var. Öncelikle birazdan size anlatacaklarımın arasında yasal olmayan hiçbir şey olmadığını belirtmek isterim. Yani gönül rahatlığıyla bu reklam çalışmalarını kullanabilirsiniz.

Rakiplerinizin hedef kitlesinin sizin hedef kitlenizi de oluşturması muhtemel kişilerden oluştuğunu hatırlatmak isterim. Bu nokta da “bu firmanın hedef kitlesi kimler acaba?” derseniz hemen giriyorsunuz Facebook’a “detaylı hedeflendirme” kısmından ilgili alana bakabiliyorsunuz. Facebook bu noktada size kocaman bir ilgi alanı seçeneği sunuyor. Bu yöntemle hedef kitlenizi büyütmeniz gayet mümkündür.

Yıllardır her aradığımızı rahatça bulabildiğimiz derya deniz platform YouTube üzerinden de rakiplerinizin var olan videolarına reklam verirseniz potansiyel müşterilerinizin aklını çelebilirsiniz. Birde raporlama konusu var ki, bazı yazılım şirketleri var ve büyük firmalara da hizmet etmekte. Bu yazılım sayesinde markalara ait sosyal paylaşımların etkileşimlerinden tutun da en etkili paylaşım gün ve saatleri, etkileşim oranları ve en çok kullanılan anahtar kelimelere erişebiliyorsunuz. Raporlama başına 25 Sterlin gibi bir ücreti olan bu raporlar oldukça işinize yaracaktır diye düşünüyorum.

Burada yazımızı sonlandıralım istiyorum hedef kitleye dair size verebileceğim tüm bilgileri verip, konuya ilişkin gerekli tüm açıklamaları yapmış olduğuma inanıyorum. Umuyorum ki sizin için faydalı bir yazı olmuştur. Başka bir yazımızda görüşünceye dek kendinize çok iyi bakın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu