Markalaşma

Marka Danışmanlığı Nedir?

Merhabalar, kısa bir aranın ardından tekrar ilgi çekici olduğunu düşündüğüm bir konuyla karşınızdayım. Bugün bu yazımızda “Marka danışmanlığı nedir?” sorusunun cevabını sizlerle paylaşacağım. Bu konuyu seçmemdeki en büyük etken, son zamanlarda arama motorlarına en çok yöneltilen sorulardan birisi olan “Marka danışmanlığı nedir?” konusunun insanlar tarafından merak edilmesi. Öyle ki, herkes bir noktada “bu işi bende yapabilirim” diye düşünüyor. Gelin konuya biraz daha yakından bakalım…

“Marka danışmanlığı nedir?” Konusunu yine adım adım anlatmayı planlıyorum. Bunun içinde ilk olarak ‘marka’ tanımına bir göz atmak istiyorum. Marka; bir işletmenin ürettiği mal veya hizmeti, diğer işletmelerden ayıran her türlü işarettir. Hayatımızın neredeyse her yerinde var olan, “Markanın danışmanlığını yapmak istiyorum, benim bu işi yapanlardan ne eksiğim var? “ diyorsanız ben size “Marka danışmanlığı nedir” sorusunun cevabını vereyim olur ya da olmaz noktasındaki kararı da siz verin.

İlgili Makaleler

Marka Danışmanı Nedir?

Marka danışmanlığı, kısaca mevcutta var olan markanın yönetiminin üstlenildiği bir departmandır. Marka danışmanlığı sayesinde birçok konu daha yakından ele alınır. O konuların başlıkları ise; markanın konumlandırma, strateji, kampanya, marka değeri ve marka iletişimi unsurlarıdır. Marka danışmanı isterse freelance isterse de ajansa veya şirkete bağlı çalışabilir.

İletişim ve uzmanlık bilgisinin üst düzeyde önemli olduğu marka danışmanlığı mesleğinde ilerlemeyi düşünüyorsanız her güne yeni bilgi ve deneyimler katarak ilerlemek birincil hedefiniz olmalı. Bu deneyim ve tecrübeleriniz size birçok yeni iş imkânı bulurken kariyer basamaklarını daha hızlı çıkmanıza da yardımcı olacaktır.

Marka danışmanlarının yalnızca büyük şirket ve firmalar ile çalıştığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Marka danışmanları, kişisel marka danışmanlığı yönünde de hizmet verebilir. Özellikle son dönemde sosyal medya platformlarında belirli bir takipçi kitlesine sahip olan kişilerin farklı sektörlerde farklı farklı markaları üretime sunduğunu biliyoruz. Bir marka danışmanı kişisel olarak da danışmanlık hizmeti sunabilir.

Marka Danışmanı Ne İş Yapar?

Bir marka danışmanının isterse bir kuruma bağlı isterse de tek başına çalışabileceğini yazımızın üst kısımlarında sizinle paylaşmıştım. Fakat bu konuya biraz açıklık getirmek isterim. Öyle ki, kimse belirli mesai saatleri içerisinde bir ofise kapalı kalıp çalışmak istemez. Eğer özgürce çalışmak istiyorsanız da hatırı sayılı bir çevreye ve bilgi birikimine sahip olmanızın yanı sıra başarılı deneyimlerin de özgeçmişinizde yer alması gerekir.

Marka danışmanı, marka yönetimi konusundaki bilgilerini kullanarak markaya dair her konu ve alan ile ilgilenir desek yanlış olmaz. Marka danışmanı, markayla uzaktan yakından bağlantısı olan her kişi ve işletmeyle iletişim halindedir. Hedef kitleyi tespit edip marka pazarını incelemek de marka danışmanının görevleri arasındadır.

Marka danışmanlığı gerçekten yoğun tempoya sahip olan mesleklerden birisidir. Marka paydaşları ile sürekli kontak halinde olan marka danışmanları aynı zamanda ürün hizmet geliştirme sürecini de en doğru ve verimli şekilde düzenlemekle görevlidir. Ayrıca tüm bu detaylı aşamaların yanı sıra bir marka danışmanının; markanın alanına ve ihtiyaçlarına göre farklı aşamaları da dikkate alarak danışmanlığı verme görevi vardır.

Marka Danışmanının Görev Süresi Ne Kadardır?

Bir hemşire hastasıyla iyileşene kadar ilgilenirken bir öğretmen öğrencisini mezun edene kadarki süreçte görevlidir. Peki, ya marka danışmanı? Marka danışmanı için bu süre, hizmet verilen markanın ve müşterinin durumuna göre farklılık gösterebilir. Marka danışmanı, kişisel markalara da hizmet verir ve kişisel marka danışmanlığında daha farklı uygulamalar üzerine de düşünmesi gerekir. Bu da otomatik olarak her işin sürecini değiştirir.

Kısaca bir marka danışmanı aşağıdaki işleri yerine getirerek danışmanlık mesleğini icra eder.  Birazdan sayacağım adımlar her firma için farklılık gösterebileceği gibi bazen çok kısa zaman alırken bazen de uzadıkça uzar. Peki, nedir o adımlar?

İlk etapta markanın genel durumunu analiz etmekle başlar bir marka danışmanının işi. Analiz aşaması halledildikten sonra markanın imajı ve iletişimiyle ilgili çalışmalar üzerinde düşünülür. Bu düşüncelerini marka yöneticileriyle paylaşır ve bir fikir alışverişi gerçekleştirir. Markanın imajı itibar ve kampanyaları için yöneticilere brief hazırlar ve bu süreçte ne yapmaları hatta ne yapmamaları gerektiğini aktarır.

Bu adımların ardından marka danışmanı bir analiz sürecine daha girer. Ki, bu süreç en önemli adımlardan birisidir. Rakip firmaların analizlerini yapar buna bağlı olarak da güçlü ve zayıf yönler haritasını çıkarır. Reklam, halkla ilişkiler, pazarlama iletişimi hakkında yönetici ve danışanlara strateji bilgisi sunarak adımlarını tamamlar. Bundan sonra herkes kendi işini yapmakla görevli olur. Buradan hareketle iş süresini sizin tahmininize bırakıyorum…

Marka Danışmanı Nasıl Olunur?

Son dönemde herkesin aklında yer alan meslek gruplarından biri olan marka danışmanlığı mesleği gerçekleştirilirken deneyim ve bilgi birikiminin ne kadar önemli olduğunu yazımızın giriş bölümünde anlatmıştım. Deneyimin ve alan bilgisinin ölçülebilmesi için ise marka ile ilgili alanlara yönelmek ve danışmanlık şirketlerinde işe adım atmak gerekir diye düşünüyorum. Ayrıca reklam ve halkla ilişkiler ajanslarında marka ile ilgili süreçlerde görev almak, ciddi bir önem arz eder. En azından işi öğrenene kadar…

Üniversitelerin ilgili bölümlerinde okumak reklam şirketlerinde işe alınmanız için önemli bir faktördür. İletişim fakültelerinin ilgili bölümleriyle ki bu bölümlerde şunlardır; Yeni medya, pazarlama, halkla ilişkiler, reklamcılık, işletme ve gazetecilik. Sadece üniversite okumak yeterli değildir tabii ki. Alanınız ile ilgili eğitimlere ve workshoplara katılarak konuya daha uzman bir bakış açısıyla yaklaşabilirsiniz.

Tüm bunların haricinde artık günümüzde her meslek için geçerli olan yabancı dil özellikle marka danışmanlığında daha ön plandadır. İngilizce dil yetkinliği, iletişim ağı, iletişim becerileri ve referans, marka danışmanının, danışman olarak ilerleyebilmesi için gerekli niteliklerdendir. Analiz yeteneği de tabii ki ön planda olmalıdır.

Marka Danışmanlarının Maaş Aralığı Nedir?

Marka danışmanlarının maaşları, danışmanlık hizmetinden dolayı diğer meslek gruplarına göre biraz daha yüksektir. Ayrıca marka değerine sahip olmuş çoğu şirket ya da kişi, büyük ölçekli hizmet alma imkânına sahiptir. Fakat burada danışmanın kendi hizmet geçmişi de oldukça önemlidir. Ajans ya da danışmanlık şirketinde çalışan bir marka danışmanı, genel olarak; 3.000 TL ila 8.000 TL arasında bir maaş alır demek yanlış olmaz. Üst düzey şirketlerin marka danışmanının ise 10.000 TL’yi aşan maaşlar aldığı bilinmektedir.

Meslek, uzmanlık ve deneyim gerektirdiği için maaşların da buna bağlı olarak daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bununla birlikte freelance çalışan marka danışmanları da var olduğundan bahsetmiştik. Freelance çalışmaya geçen çoğu marka danışmanı daha da profesyonel bir iş geçmişine sahip olmalıdır. Freelance çalışan bir marka danışmanı da müşteri fazlalığına bağlı olarak 5.000 TL’yi geçen ücretler ile çalışmaktadır.

Sizlere bu yazımda verebileceğim marka danışmanlığı ile ilgili bilgiler en özet ve anlaşılabilir haliyle bu şekilde. Sizde kendinizi marka danışmanlığına uygun görüyor ya da bu mesleği yapmak istiyorsanız lütfen saydığım maddeleri göz önünde bulundurup o şekilde hareket edin. “Marka danışmanlığı bu kadar mıymış hayli hayli yaparım” minvalinde bir fikre ise lütfen kapılmayın.  En ufak bir dikkatsizlik ya da yanlış iletişim yüzünden o işi batırabilirsiniz. Sizleri seviyorum, kendinize iyi bakın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu