Markalaşma

Bir Pazarlama Stratejisi; Chivas Regal Etkisi!

Selamlar, bugün sizlere tüm gerçekleri unutturan bir pazarlama stratejisinden bahsetmek istiyorum! Yüzyıllardır süregelen bu yöntem sayesinde kalite ve fiyat algısının birbiriyle ne denli bağlantılı olduğunu da çok rahat anlayabileceksiniz. Aslında bir çoğumuzun yabancı olmadığı ancak adını bilmediği bu algı yönetimi sayesinde global markaların cirolarını katladığına da değineceğiz. Peki, nasıl mı? Hazırsanız başlayalım!

Pazarlama evreninin tamamen algı yönetiminden oluştuğunu söylemek mümkündür, bu algılar sayesinde tüketiciler zihinlerinde markaya dair bir kanı oluşturur ve buna göre tüketim alışkanlıklarını şekillendirirler. Markalar bu kanıyı oluşturabilmek için hatırı sayılı miktarda yatırım yapmaktansa bir an olsun tereddüte düşmezler. Bunun nedeniyse tüketicilerin satın alma oranlarında marka algısının ne denli etkili olduğunun farkında olmalarıdır. Tam da bu noktada Chivas Regal Etkisi stratejisinden bahsetmek mümkündür. İşte binlerce firmanın satış stratejisini oluşturan Chivas Regal Etkisi ve bu stratejiye dair merak edilen tüm ayrıntılar!

İlgili Makaleler

Chivas Regal Etkisi

Chivas Regal Etkisi yüzyıllar öncesinde hayatımıza girmiş bir pazarlama stratejisi olmakla birlikte kalite algısının da nasıl şekillendiğinin en güzel örneklerinden birisi olarak gösterilebilir. Chivas Regal Etkisi sayesinde bir ürün ya da marka kalitesinde hiçbir değişikliğe gitmeden yalnızca daha yüksek bir fiyatlandırmayla birlikte kaliteli bir izlenim oluşturabilir. Bu açıklama Chivas Regal Etkisi konusunu en net şekilde özetlemekle birlikte Chivas Regal Etkisinin günümüze kadar nasıl geldiği de merak edilmekte. Peki, Chivas Regal Etkisi nasıl meydana gelmiştir?

Chivas Regal Etkisi, Chivas Brothers tarafından kurulan bir viski markasının pazarlama stratejisinden ortaya çıkmıştır. İlk etapta bu denli saygınlığı olmayan viski markası olan Chivas Regal dahiyane bir pazarlamayla birlikte satış ivmelerini yukarı yönlü çevirmeyi başarmıştır. 1786 yılında temelleri iki kardeş tarafından atılan marka ilk etapta istediği yankıyı uyandıramamıştır. Karşılaştıkları bu tablo karşısında iki kardeşin aklınaysa zekice bir hamle yapmak gelir ve olanlar olur.

Chivas Regal Etkisi kavramının oluşmasıysa, iki kardeşin ürün kalitesinde herhangi bir değişiklik yapmaksızın fiyat artırmasıyla meydana gelir. Mevcutta var olan fiyatın iki katına çıkarılan viskilerle birlikte kalite algısı oluşmuş ve dolayısıyla da istenilen satış hacmine ulaşılmıştır. Tarihte ilk olarak bilinen bu yöntemin tutmasıyla birlikte de Chivas Regal Etkisi kavramı günümüze kadar ulaşmıştır.

Chivas Regal Etkisi olgusunun bu başarının sağlanmasıyla birlikte çok daha yakından incelendiğiyse yadsınamaz bir gerçektir. Chivas Regal Etkisi başlığınaysa iki türlü yaklaşımla bakılması oldukça mümkündür. Mevzubahis olan yaklaşımlardan ilki tamamen tesadüfe bağlansa da pahalı ürünlerin kaliteli olduğu algısı ilk yaklaşımı çürütmektedir. Chivas Regal Etkisinin dahiyane bir pazarlama stratejisine dönüşmesinde de hiç kuşkusuz ikinci düşünce yapısı büyük rol oynamıştır. Tam da bundan ileri gelerek iki kardeşin ismini alan strateji, günümüzde de birçok firma tarafından kullanılmaktadır.

Öte yandan Chivas Regal Etkisi başlığına örnek olarak sunabileceğimiz ve ikinci yaklaşımı destekleyebileceğimiz bir araştırmaysa zamanında Stanford Üniversitesi’nde yapılmıştır. Bir grup araştırmacının, deneklerin davranışlarının gözlemlendiği bu deneyde 20 kişilik bir ekibe şarap tadım testi organize edilir. Grupta bulunan deneklere beş farklı fiyat etiketine sahip olan şaraplar sunulur ve deney başlar.

Deneyde beş farklı şişe, beş farklı etiket sunularak tadım yapılması istense de aslında şişelerde bulunan şarapların beş farklı değil üç çeşit şaraptan oluştuğu bilinir. Tadım yapan gruba 5-45$ aralığında etiketlendirilen şaraplardan hangisinin daha lezzetli olduğu sorulduğunda pahalı şaraplar ucuz şaraplara tercih edilmiştir. Aslında içerisinde aynı şarapları barındıran şişelerden birisi ucuz fiyat etiketine sahipken beğenilmemesine rağmen diğerinin beğenilmesiyse tüketici zihninde fiyat algısının harekete geçtiğini kanıtlar nitelikteydi. Bunun ardından yapılan açıklamalarla tüketici zihninin fiyat konusunda harekete geçen kısmı olan ve alın lobu olarak da adlandırılan prefrontal kısmı olduğu söylendi. Bu kısım; deneklerin tercihlerini etikilerken, tat ve kalite algısının fiyat seviyesine göre değiştiğini de ortaya koymuş oldu.

Günümüze bakıldığında herkeste görülmesi mümkün olan Chivas Regal Etkisi, ücreti yüksek olan herhangi bir ürün ya da hizmetin kaliteli olduğu algısının oluşmasında da rol oynadığı yadsınamaz bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Chivas Regal Etkisi Her Zaman Tutar Mı?

Chivas Regal Etkisi tüketici zihni ve alışveriş alışkanlıkları üzerinde büyük rol oynasa da sadece fiyatı yukarıya çekmek her daim tutan bir strateji midir? Üzerine konuşulabilir bir konu olduğu kanısındayım. Özellikle içerisinde bulunduğumuz teknoloji çağında her şeye ulaşabilir olan tüketicilerin beklentileri de geçmişe oranla bir hayli artmış durumda.

Günümüz şartlarını göz önünde tutarak Chivas Regal Etkisi konusuna baktığımızda tüketiciler normalde olması gereken herhangi bir konunun eksikliğinin mevcut olduğu bir durumda fiyat artışına karşın Chivas Regal Etkisi’nden etkilenmiyor. Bu durum hem teknolojinin ilerlemesinden hem de tüketicilerin ne istediğini bilmesinden meydana geliyor. Sizde günümüzde Chivas Regal Etkisi yaratmak istiyorsanız yalnızca fiyat artışıyla satışlarınızı artıramayacağınızın bilgisinde olmalısınız.

Peki, siz Chivas Regal Etkisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Pahalı olan her şey sizce kaliteli midir? Konuya ilişkin yorumlarınızı merakla bekliyorum. Sevgilerimle!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu