Ukrayna

Ukrayna’dan Türkiye’ye Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Ukrayna’dan Türkiye’ye yatay geçiş yapmayı mı düşünüyorsunuz? Her ne kadar çok zahmetli gibi gözükse bile aslında belirli prosedürleri belirlemek bunun için yeterli olacağını söylemek isterim. Bu konuda sizler de bir araştırma içerisindeyseniz diye en detayları ile bir araştırma yaptım ve sizler için bu yazıyı hazırlama kararı aldım. Yurt dışından YÖK aracılığı ile tanımlanmış ola üniversiteler içerisinde öğrenim gören öğrenciler arasındaysanız, ilk yılınızı başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra ülkemizdeki özel ya da devlet üniversitelerine başvuru yapabileceksiniz.

Tabi ki bunun için özel ve devlet üniversitelerinde olan yatay geçiş kontenjanlarını takip etmek gerektiğini bilmeniz gerekir. Yatay geçiş yapabilmek için belirli prosedür ile kriterler ile beraber üniversiteler aracılığı ile değerlendirilecek olduğunu bilerek bu hususlara dikkat etmenizde fayda olacak.

İlgili Makaleler

Ukrayna’dan Türkiye’ye yatay geçiş yapmak için YÖK tarafından alınan karar ile beraber dünya sıralaması içerisinde ilk 500 (URAP, QS WORKİNG gibi) üniversitede okuyan öğrencilerseniz ülkemize yatay geçiş yapacağınız anlarda herhangi bir YKS sınavından başarı elde etme gereksinimine ihtiyacınız olmayacaktır.

Sizler ülkemizde yatay geçiş yaparak yer almak istedikleriniz üniversiteler ile görüşme yaparak kontenjanlarını öğrenebilir ve buna göre başvuru yapabilirsiniz. Yapacağınız başvuru sırasında en önemli olan noktalar üniversitelerin kalitesi ile beraber sizlerin birinci sınıflarına ait olan not ortalamaları olmaktadır. Ülkemizde üniversite okumak için bu kriterleri belirlemenize göre kabul edilebileceksiniz.

Ukrayna sınırlarında ilk 500 üniversite içerisinde 477. Sırada yer alan  V.N KARAZIN KHARKIV NATIONAL UNIVERSITY bilinmektedir. Bu okul içerisinde okumak için hak elde edebilecek olduğunuz bölümler;

  1. Tıp
  2. Uluslararası Hukuk
  3. Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ve Turistik İşletme
  4. Tarih
  5. Sosyoloji
  6. Siber Güvenlik
  7. Radiofizik
  8. Mekanik Ve Matematik
  9. Jeoloji Ve Coğrafya
  10. İşletme Ve Ticaret
  11. Hukuk
  12. Fizik Ve Teknik
  13. Fizik Ve Enerji
  14. Fizik
  15. Filoloji
  16. Felsefe
  17. Ekonomi
  18. Ekoloji
  19. Biyoloji
  20. Bilişim
  21. Kimya
  22. Yabancı Diller
  23. Psikoloji

Yurt dışına eğitim almaya devam ettiğiniz üniversiteler eğer dünya sıralaması içerisinde ilk 500 içerisine girmeyi başaramadıysa da bu anlarda aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekir. Bu adımlar ise;

  1. Okulunuzun YÖK aracılığı ile bilinmesi
  2. YKS ya da uluslar arası geçerli kabul edilen SAT benzeri sınavlardan iyi bir puan almış olmanız
  3. Sizlerin 1. Sınıfa ait not ortalamanızın iyi olmasına göre değerlendirmeler yapılır.

Eğer sizler de aranan bu kriterlere uygun olan kesim arasında yer alıyorsanız aynı şekilde üniversitelerin yatay geçiş kontenjanlarına bakarak her şeyi takip edebilir, buna göre istediğiniz ve uygun olduğunuza inandığınız bir alan içerisinde başvurularınızı yapabileceksiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu