Ukrayna

Ukrayna Vatandaşına Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Ukrayna vatandaşı ile evlenmiş ve boşanmak isteyen ya da evlenip boşanmayı düşünen kişilerin en çok araştırdıkları konulardan birisi de Ukrayna vatandaşına boşanma davasının nasıl açılacağı konusudur.

Özellikle de Ukrayna’da çalışma ve oturma izni almak isteyen pek çok kişi burada kalmak adına Ukraynalı birisiyle evlenmeyi tercih ediyor. Ancak Ukraynalı birisi ile sırf oturma ya da çalışma izni almak adına evlenen kişilerin bana göre belirli riskleri de göze almaları gerekiyor. Özellikle de erkekler kurnaz bir Ukraynalı kadın ile evlenmişlerde bütün belgeleri ile Türkiye’ye giderek evlilik bildirimi konusunda şikayetçi olabilir.

İlgili Makaleler

Bu durum sonucunda da boşanmayabileceği gibi boşanmak için çok yüklü bir meblağ talebinde de bulunabilir. Ben de tüm durumları dikkate alarak sizler için Ukrayna’daki birine nasıl boşanma davası açılacağı konusunda araştırmamı yaptım. Yaptığım araştırmayı sizlere en iyi şekilde sunmaya çalışacağım.

Ukrayna Vatandaşından Boşanma Süreçleri

Ukrayna da dahil olmak üzere yabancılarla olan evliliklerde boşanma süreçleri için Türk Hukuku uygulanıyor. Öncelikli olarak şunu söylemek istiyorum ki Ukrayna vatandaşından boşanma süreçleri sizleri oldukça yıpratabilir ve haddinden uzun sürebilir. Birlikte olan kişiler ancak Türkiye Cumhuriyeti’nde mahkemelerde anlaşmalı boşanma davası ya da çekişmeli boşanma davası açarak boşanabilirler. Eğer boşanmayı düşündüğünüz eşiniz Ukrayna’da yaşamaya devam ediyorsa boşanma süreci oldukça uzun sürecektir.

Ortalama olarak 3 ila 5 yıl arasında bu süreçte değişiklikler meydana geliyor. Ancak bu durumun hızlı bir şekilde ilerlemesini sağlamanız da sizin için mümkün olabilir. Bunun için Ukrayna’da yaşayan eşinizi ikna etmeniz ve eşinizin Türkiye’den bir avukat tutarak davayı kabul ettiğine ilişkin olarak bir beyanda bulunmasını sağlamanız gerekecektir. Eğer bunu başarabilirseniz boşanma süreci sizin için çok daha kolay ve hızlı geçecektir.

Ukrayna’da yaşayan eşinizden boşanmak istediğiniz zaman eğer eşiniz boşanma kararı almışsa ve boşanmışsanız yurt dışında verilen boşanma kararı bu kez de Türkiye’de tanıma davası olarak tanınmaktadır. Bu durum için de karar veren mahkeme aracılığıyla apostil şerhli kararın iletilmesi gerekecektir.

Öte yandan boşanmanın yanı sıra nafaka ya da velayet davaları için diğer hükümlerin de Türkiye’de geçerli olunması arzu edilmişse tanıma davasının yanı sıra tenfiz’in de bulunması gerekecektir. Aynı zamanda yurt dışında berilmiş olan boşanma kararları için herhangi bir mahkeme sürecine de gerek kalmıyor. Verilen kararlar yurt dışında başkonsolosluklar ve yurt içinde de İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri’ne yapılan başvurular ile tescil ediliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu