Ukrayna

Ukrayna’da Nasıl Oturum İzni Alınır?

Ukrayna’yı ziyaret ettiniz ve Ukrayna’dan ayrılmak istemez hale mi geldiniz? İşte tam bu noktada radikal bir karar alarak; tüm hayatınızı değiştirebilirsiniz. Yakın zamanda Ukrayna’ya gelerek hayatını burada idame ettirmeye başlayacak olan okuyucularımdan son zamanlarda “Ukrayna’da oturum izni nasıl alınır?” sorusunu sıkça almaya başladım. Bunun üzerine sizlere Ukrayna’da oturum almanın adımlarını anlatmak istedim.

Her geçen gün kitlesini artıran Ukrayna’da oturum izni; 2 farklı şekildedir. Birincisi süreli, ikincisi ise süresiz. Süresiz olan oturumu almak için evlenmeniz gerekmektedir. Sırf Ukrayna’da oturum izni almak için kimseyle evlenmeyin ama benden söylemesi! Eğer evlendikten hemen sonra çocuğunuz olursa süresiz oturumunuz hemen veriliyor. Evlenmek, anında süresiz oturum verileceği anlamına gelmiyor. Önce 2 yıllık süresiz oturum veriliyor; 3. Yılın sonunda ise süresiz oturuma başvuru yaparak, sahip olabiliyorsunuz. Prepiska adı verilen ikamet ise kesinlikle alınması gerekiyor. Süresiz oturuma başvurduğunuzda ise bazen 6 aya kadar beklemeniz gerekebiliyor.

İlgili Makaleler

Bilindiği üzere Avrupa vatandaşı olan kişiler istedikleri ülkeleri ziyaret edebilirler… Ukrayna’daki süreli oturum ise şirketinizin ve şirkette çalışan olmanızı gerekmektedir. Normalde Ukrayna’yı ziyaret edecek kişiler 90 günle sınırlanır ama süreli oturum izni alırsa; 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl gibi süre boyunca Ukrayna’da kalabilir. Peki, Ukrayna’da oturum izni almak için ne yapmak gerekir?

Ukrayna’da Nasıl Oturum İzni Almak İçin Adımlar

Ukrayna’da oturum izni almanız için öncelikle pasaportunuzu çıkarmanız gerekiyor. Elinize geçen ve onaylanmış olan pasaportunuzun içerisinde ise D tipi vizeniz olması gerekir. D tipi vizenizi ise Türkiye’den bile alabilirsiniz. Ukrayna’da D tipi vize veren yer şuan yok bu yüzden bulunduğunuz ülkede bulunan Ukrayna Büyükelçilik veya Ukrayna Konsolosluklarından D tipi vizeyi kolayca alabilirsiniz. Bunun yanında konsolosluk ve büyükelçilik tarafıyla yetki kazanmış olan vize vermekle yetkili olan acentelerden de sizden istenen belgeleri toplayarak oturum izni alabilirsiniz.

Pasaportunuzu ve D tipi vizenizi tamamladıktan sonra yapmanız gereken ilk şey paraları çıkarmak! J 3 yıllık oturum izni için vereceğiniz harç parasını ayarladıktan sonra o harç parasını bankaya yatırmanız gerekmektedir. Bankadan alacağınız makbuzla birlikte kurduğunuz şirketin tüzüğün onaylı belgesini elinize geçirmelisiniz fakat şirket sahibi olmak demek; oturum iznini almaya yetmiyor. Şirketinizin içinde bir çalışan olmalısınız ki, oturum izni alabilesiniz.

Ukrayna’da bulunan Çalışma Bakanlığı’ndan aldığınız çalışma iznini ve sağlık sigortanızın da yanınızda olması gerekir. Kısaca istenen belgeleri tekrardan saymak gerekirse; pasaport, D tipi vize, 3 yıllık oturum harç parası, şirket tüzüğü, çalışma izni, sağlık sigortasıyla birlikte Ukrayna’da oturum izni alabilirsiniz. Şirketiniz yoksa evlilik yaparak da oturum izni alabilirsiniz. Oturum kartınızın çıkma süresi ise yaklaşık olarak 16 gün sürüyor ve beyan ettiğiniz adrese teslim ediliyor.

Tüm bunları hallettikten sonra 16 gün içerisinde size ulaşan oturum izni kartınızın yanı sıra bir adres beyan etmediğiniz takdirde; oturum iznini iptal oluyor. Tüm bunlara dikkat ederek ve gerekli evrakları toplayarak; Ukrayna oturum iznini alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu