Dijital Pazarlama

Gerilla Pazarlama Nedir? Neden Önemlidir?

Selamlar, yine ben! Öyle bir konu seçtim ki okumanız bittikten sonra naneli şeker yedikten sonra su içmiş ferahlığıyla beyniniz rahatlayacak. Daha az para harcayarak daha akılda kalacak bir reklam yönteminden konuşacağız. Herkesin aklında kalacak, gören tüketicilere “aaa” dedirtecek bir pazarlama yöntemi olan “Gerilla pazarlama nedir? Neden önemlidir?” sorusunu yanıtlayacağım. Lütfen tüm işinizi gücünüzü bırakın ve bu yazıya odaklanın. Ben yazarken çok heyecanlandım, aynı şeyi okurken de sizden bekliyorum! 🙂

“Gerilla pazarlama nedir?” Sorusunun aslında çok net bir cevabı var… Farklı, alışılmışın dışında yöntemlerle ve beklenmedik zamanlarda karşınıza çıkan reklam kampanyaları. Diğer bir yandan da taa 1984 yılında basılmış bir kitabın adı. Peki, bu kitap 1984 yılında nasıl mı yazılmış? Bir akademisyen var adı; Jay Conrad Levinson. Bu adam üniversitede öğrencilere ders verirken, kısıtlı bütçesi olan insanlara pazarlama noktasında yardımcı olacak bir ders kitabı olmadığının farkına varır. Bu konuda öğrencileriyle konuşur ve onlara bu konu hakkında yazılan bir kitap bulup getireceğine dair söz verir.

İlgili Makaleler

Levinson kütüphaneye gider kitap bulmaya çalışır bulamaz, başka üniversitelerin kütüphanelerine gider orada da bulamaz. E ama bir yandan da öğrencilere söz verdi size kitap getireceğim diye. Bu akademisyen abimiz iyice sıkıntıya girer ve “napayım kitap yoksa bari oturayım da ben yazayım, sonuçta çocuklara söz verdik” der ve 527 maddeden oluşan bir gerilla pazarlama kitabı yazar. Vay be! O zamanlardaki akademisyenler kitap yok diye oturup öğrencilerine kitap yazıyor bizim zamanımızdakiler de beş puanla dersten bırakıyor 🙂 Şaka bir yana bu kitabın hikâyesini paylaşmadan geçmek istemedim.

Gerilla Pazarlama Ve Geleneksel Pazarlama Arasındaki Farklar…

Tekrardan gerilla pazarlama nedir? Neden önemlidir? Başlığına dönelim istiyorum. Alışılmışın dışında bir pazarlama yöntemi olsa da geleneksel pazarlamanın hedeflerinden çok da farklı değil. İki pazarlama yöntemi de; daha fazla satmak ve daha fazla kar elde etmeyi hedefliyor. Ancak gerilla pazarlamanın stratejisi daha farklı… Özetle esas fark amaçta değil amaca giderken kullanılan yöntem ve araçlarda.

Gerilla pazarlama, en düşük bütçeyle daha fazla etki yaratacak bir pazarlama yöntemini bulur ve hayata geçirir. Levinson abimiz gerilla pazarlamanın bir aktivite değil de süreç olduğunun üstünde çok durmuş bende söylemiş olayım. Gerilla pazarlama yönteminde para en son düşünmemiz gereken başlık. Daha çok zamanınızı, enerjinizi ve yaratıcılığınızı kullanmanız gerekiyor. Aslında gerilla pazarlama birçok pazarlama tekniğini içinde barındıran bir pazarlama yöntemi. Rakipleri sık sık rahatsız edip onları bıktırarak zayıf anda öldürücü darbesiyle öne geçmeye çalışan bir karaktere de benzetilebilir.

Gerilla Pazarlama Neyi Amaçlar?

Gerilla pazarlamada, Geleneksel Pazarlama yöntemiyle amacının aynı ama hedefe giderken kullandığı araçların farklı olduğunu zaten belirtmiştik. Gerilla pazarlamada doğru adımlar atarsanız inanılmaz yankı uyandırabilirsiniz. Gerilla pazarlama risk alıp viral çalışmaları hedefler. Eğer hedef yolunda doğru adımlar atılabilirse bu reklam çalışması amacına ulaşır ve hakkında konuşturur. Buna bağlı olarak da hem marka bilinirliği artar, hem de marka adından bahsettirmiş olur.

Aslında gerilla pazarlama yapılırken hedef kitle geniş tutulmaz. Nispeten daha az bir kitle hedef haline getirilir ve asıl amaç akılda kalmayı sağlamaktır. Özetle; virale gitmek ve tüketici gözünde markaya hızlı bir şekilde katkı sağlamak asıl amaçtır. Büyük firmaların reklam bütçesi noktasında sıkıntı yaşamayacağı bilinse de orta ve küçük bütçeli firmalar da var ve bu firmaların da reklam yapması gerekiyor. Hem de daha az bütçe ile daha çok ses getirecek reklamlar. Tam da bu noktada gerilla pazarlama ön plana çıkıyor ve küçük firmaların adeta bir gerilla ordusu gibi büyük firmalara kafa tutmasına şahit oluyoruz.

Gerilla Pazarlama Tekniği Sadece Küçük Firmalar İçin Mi Etkili?

Şimdi, geldik asıl olayın koptuğu yere. Daha düşük bütçe, daha fazla yankı uyandırma, hayal gücü ve enerji dedik durduk. Gerilla pazarlama tekniğini daha küçük bütçeli firmaların kullandığına da değindik. Peki, dünyaca ünlü firmalar bu tekniğe sıcak bakmıyor ve kullanmıyor mu? Aksine…

Hamburger denildiğinde ilk akla gelen firmalardan bir tanesi sarı yaya çizgilerinden oluşan yola bir patates kartonu baskısı yapmıştır ve adeta ilgilerin odağı haline gelmiştir. Sırf bu yaratıcı tasarımı görüp fotoğrafını çekmeye gelen kişiler dahi olmuştur. Başka şaşırtıcı örnek verecek olursak; yine dünyaya nam salmış bir saat firmasının, otobüslerin üst kısmında bulunan tutacaklara farklı saat figürleri asması da dikkat çekici çalışmalardan birisi olmuş durumda. Buradan hareketle de gerilla pazarlama Tekniğinin yalnızca küçük firmalara özgü olmadığını anlatmış olduğuma inanıyorum.

Gerilla Pazarlama Tekniği Ne Gibi Avantajlar Sunar?

Biraz önce gerilla pazarlama yöntemini yalnızca küçük firmaların değil zaman içerisinde büyük firmaların da tercih ettiğinden bahsetmiştim. Peki, reklam bütçesi noktasında sıkıntısı olmayan bu dünya devi firmalar neden gerilla pazarlama yöntemine yöneldi? Hemen detaylarına göz atalım…

İlk olarak maliyeti düşük bir yöntemdir gerilla pazarlama, bunun yanı sıra akılda kalıcılık noktasında bir hayli önemli işlere imza atıp marka bilinirliğini artırabiliyor. Hal böyle olunca da büyük, orta ya da küçük marka fark etmeksizin herkesin tercih etmesinin en mantıklı olduğu reklam yöntemlerinden birisi oluyor.

Türkiye’de Gerilla Pazarlama Yöntemi İşe Yaradı Mı?

Bu soruya gönül rahatlığı ve açık yüreklilikle içten bir “evet” cevabı verebilirim. Neden mi? Yumoş reklamını bilmeyen birisini bana gösterin desem gerçekten aramanız ve uğraşmanız gerekir. İstanbul’un en işlek caddelerinden birini ayıcıklarla donatma fikri gerçekten işe yaramış, hem hakkında çok konuşturmuş hem de kazancına yansımıştır.

Biraz da kahkaha attıran bir gerilla pazarlama yöntemi konuşalım mı? Türkiye’nin Başkenti Ankara birçok önemli yeri ve lezzetiyle bilinen bir şehir… Tüm bunları bir kenara bırakırsak gece hayatıyla adından sıkça söz ettirir. Düşünsenize, yolda yürürken 200 TL’lik bir banknot bulunca kim eğilip almaz? 🙂 Aldınız 200 TL’yi elinize bir baktınız ki içinde bir kadının telefon numarası ve resmi yer alıyor. Alın size gerilla pazarlamanın en vurucu örneklerinden birisi.

Gerilla Pazarlama Yöntemi Kaç Çeşittir?

Öldürücü darbeyi atan pazarlama yöntemi gerilla pazarlama kendi içerisinde dört başlıkta incelenebilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

1)Açık Alan Gerilla Pazarlaması: Kent meydanı, park gibi açık alanlarda gerçekleştirilen reklam pazarlamalarıdır.

2)Kapalı Alan Gerilla Pazarlaması: Açık alanlarda yapılanların aksine metro istasyonu, üniversite kampüsü, mağaza içi gibi kapalı alanlarda insan yoğunluğunun çok olduğu bölgelerde yapılır.

3)Olay Pusu Gerilla Pazarlama: Yöntemin gerilla kavramına en çok yaklaştığı kısım burası olabilir. Bu alt kategori; planlanmış bir etkinliği davetsiz olarak basıp, hâlihazırda bulunan kitleye marka için oluşturulan gerilla pazarlama faaliyetini gerçekleştirmek olarak açıklanabilir. Okuyunca içinizden ne alaka demeyin oldukça etkili bir yöntem.

4)Deneyimsel Gerilla Pazarlama: Kitlenin markayla en çok iletişime gireceği şekilde tasarlanır ve proje ekibi tarafından üstte yer alan 3 yönteme başvurulabilir.

Yazım burada sona eriyor. Umarım sizlere keyifli zaman geçirtirken diğer yandan da bilgi verebilmişimdir. Kendinize iyi bakın!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu