Dijital Pazarlama

Google’da Nasıl Reklam Verilir?

Selamlar arkadaşlar, bugün yazımızda son zamanların en merak edilen ve en çok dönüt alan başlıklardan birisi olan ‘Google’da Nasıl Reklam Verilir?’ konusunu ele alacağız. Günümüzde en çok reklam verilmek için tercih edilen alan olan Google, reklam vermek isteyen kullanıcılarına birçok seçeneği beraberinde sunuyor. Hal böyle olunca da ‘Google’da Nasıl Reklam Verilir?’ sorgusu sıklıkla yöneltiliyor. Peki, Google’da Nasıl Reklam Verilir? Gelin, daha yakından bakalım…

‘Google’da Nasıl Reklam Verilir?’ sorusunu soran kişilerin karşısına çıkan ilk tanım Google ADS eski adıyla Google AdWords. İş ortağı olduğunuz sitelerde ya da YouTube üzerinden reklamlarınızı göstermenizi sağlayan online bir pazarlama aracı denebilir. Kasım 2000’den beridir hizmet vermekte olan Google ADS şuan itibariyle 1 milyondan fazla kişiyle çalışıyor.

İlgili Makaleler

Bizde bu yazımızda ‘Google’da Nasıl Reklam Verilir?’ sorusuna en açıklayıcı şekliyle cevap vereceğiz. Biraz karmaşık ve uzun bir konu olacağını düşündüğüm ‘Google’da Nasıl Reklam Verilir?’ konusuna, çayınızı kahvenizi aldıysanız gelin, başlayalım!

Google ADS Kullanacak Kişilerin İzleyeceği 7 Adım

Google üzerinden reklam verecek ve milyonlarca kişiye erişim sağlayacağınız için öncelikle reklam belirleme hedefinizin ne olduğunu saptamalısınız. Her işletmenin dinamiği ve hedefleri farklıdır. Bu konular üzerinde gerekli cevapları bulduktan hemen sonra reklam verme işlemine geçebilirsiniz.

7 adımda anlatacağımız ‘Google’da Nasıl Reklam Verilir?’ sorusunun cevabını adım adım takip etmeniz, hatta mümkünse bu konuyu işin uzmanlarına bırakmanızı tavsiye ederim. “Ben bu konuyu öğrenmek ve kendi reklamımı kendim yapmak istiyorum” diyorsanız, adımlarımızı sıralamaya başlayalım!

İlk Adım Google ADS Hesabı Oluşturma!

Reklam vereceğiniz hesabı oluşturmak için öncelikle “ads.google.com” hesabına giriş yapmalı ve ardından ‘Hemen Başlayın’ butonuna tıklayın. Burada bir mail adresiyle hesabınızı oluşturmaya başlayacaksınız. Hâlihazırda bir adresiniz yoksa yapmanız gereken şey hesap oluşturmaktır.

Kaydınızı oluşturduktan sonra karşınıza çıkan ikinci sayfayla çok bir işimiz yok dersek yanılmış olmayız. Hesap kurulumunuzu tamamlamanız için gerekli olan bu adım kalite puanınızı belirleyecek, bundan dolayı hemen yapmazsanız bile daha sonrasında gerekli boşlukları doldurmalısınız.

  • Karşınıza çıkacak olan Google ADS sayfası ilk kez reklam verenler için çok sade bir şekilde açılacaktır. Ancak işler ilk seferki kadar kolay ilerlemeyecek ve her seferinde yeni bir bölüm karşınıza çıkacak. Peki, nedir bu bölümler?
  1. Bölüm) Oluşturduğunuz tüm kampanyaları göreceğiniz alan.
  2. Bölüm) Hesabınızda var olan verileri tarih aralığına göre görüntülemenizi sağlar.
  3. Bölüm) Reklam hesabınızla alakalı seçeceğiniz metrik ve boyutlar kapsamında özel raporları oluşturabileceğiniz alan. Google, bu alanda raporlarınızı kaydetmenizi hatta belirli aralıklarla hesap erişimine sahip kullanıcıları görüntülemenizi sağlar.
  4. Bölüm) Bu bölümde bulunan araçlar sekmesi sayesinde hesabınızla alakalı faturalandırma ayarlarından reklam planlamalarına kadar birçok süreci yönetebilirsiniz.

İkinci Adım Anahtar Kelime Seçimi!

Benim reklam verirken en heyecanlandığım bölüm olan reklam verme bölümüne geldik. Adım adım ne yapacağınızı anlatacağım bu bölümde önemli olan anahtar kelime seçimi. Anahtar kelime planlayıcısı yardımıyla işinizi anlatacak kelimeleri işaretlemelisiniz.

Arama yaptıktan hemen sonra karşınıza bir ekran çıkacak. Anahtar kelimelerin aylık arama sayısı ve rekabet istatistikleriyle vermeniz gereken teklifi daha çabuk oluşturabilirsiniz.

Üçüncü Adım Kampanya Ayarlarını Yapılandırma

Reklam hesabınızda bazı ayarlar sadece kampanya özelinde ayarlanabilir. Kampanya özelinde seçeceğiniz bazı özelliklerse şu şekildedir; Günlük bütçe, reklam yayın saatleri, konum ve dil seçme, teklif stratejisi, ağ hedefleme.

Kampanyanın alt kısmında reklam grupları yer alıyor. Bir kampanya için birden fazla reklam grubu oluşturabilirsiniz. Farklı temalara ait farklı anahtar kelimelerle daha hedefli reklamlara yönelebilirsiniz. Hem bütçenizi daha doğru harcar hem de performansınızı daha rahat takip edebilirsiniz.

Dördüncü Adım Reklam Metni Oluşturma

Bu adıma kadar kampanyayla alakalı genel kurgu belirlendi ve genel anahtar kelimeler seçildi. Şimdiyse sıra anahtar kelimeleri kullanarak reklam metni yazmaya ve onları sitenizin hangi bölümünde kullanacağınıza karar verme adımı.

Reklam metinleri belirlenirken oldukça titiz davranmanızda fayda vardır elbette her metin her kullanıcıyı cezbetmeyecektir ancak performans farklılıklarını görmek mümkündür. Her reklam grubu için üç metin bulundurmaya özen gösterin. Belirli aralıklarla reklamınızı durdurun yerine alternatif metinler oluşturun.

Beşinci Adım Reklam Uzantılarını Ayarlamak

Google’ın size sunacağı özelliklerden biri olan reklam uzantıları sayesinde reklamınıza arama butonu, adres tarifi, açıklama metinleri ya da sitenize bağlantılar verebilirsiniz. Reklam uzantılarıyla daha çok kişiye ulaşmanız mümkünken uzantısız reklamlarda tıklamalar daha azdır.

Reklam uzantılarınızı hesap kampanya ya da reklam grubu gibi özellikler özelinde kullanabilirsiniz. Şunu da belirtmekte fayda var, her uzantı eklediğiniz reklam gösterilecek değildir. Reklamlarınızı sıralamak diğer reklam alanları gibi faktörlerin uzantılarda gösterilmesinde de etkilidir.

Altıncı Adım Dönüşümleri Tamamlayıp Entegrasyon Sağlamak

Google’ın kullanıcılarına sunduğu en önemli özelliklerden birisi de reklamların ölçülebilmesini sağlamaktır. Reklam hesabınızın ölçümlerine ulaşabilmeniz için ve bu dönüşümlerin sayılabilmesi adına dönüşüm gerçekleştirebilmek için kod snippeti eklemeniz gerekmektedir. Böylelikle ‘Teşekkürler’ sayfasında her kod tetiklendiğinde Google bir dönüşüm işleminin tamamlandığını anlayacaktır.

Aralar menüsü aracılığıyla dönüşümler sekmesinden dönüşüm oluşturma işlemine başlayın. Dönüşüm türü olarak belirlediğiniz websitesi seçeneğiyle dönüşümünüzü yapılandırmaya başlayabilirsiniz. Dönüşümlere değerler atayarak elde ettiğiniz geliri raporlarınızda görebilir, farklı teklif stratejileri ve kampanya modelleri kullanabilirsiniz. Eğer dönüşümlerinizin değeri farklı tutarlar içerecekse kodlarınızı biraz daha özelleştirmeniz gerekecektir.

Bu adımda atlamamanız gereken en önemli nokta global site etiketinizi websitelerinizi tüm sayfalara eklemelisiniz. Bu etiket yardımıyla yeniden pazarlama kitleleri de toplamaya başlayabilirsiniz. Hesap kurulumunu tamamladıktan sonra yani gerekli entegrasyonları bitirdikten sonra kampanyaları yayınlayabilirsiniz. Son adım olarak faturalandırma işlemini gerçekleştirmeniz gerekecek. Burada da otomatik ya da manuel olarak ödeme seçeneği işaretlemeniz gerekmekte. Ben manuel olarak tercih yapmanızı tavsiye ederim.

Bazı Anahtar Kelimeler

Yazımızı sonlandırmadan önce sizinle birlikte önemli olduğunu düşündüğüm bazı anahtar kelimeleri paylaşmak istiyorum. Google reklam verme sürecinde işinize yarayacağınızı düşündüğüm kelimeler sırasıyla aşağıda yer alıyor, anlamlarını öğrenmenizde fayda var.

Planlama; Anahtar kelimemiz planlayıcı, sektördeki rakiplerinizi görebileceğiniz ya da ortalama arama hacmini bulmanızı sağlayacak olan araçtır.

Reklam Ön izleme ve Teşhis; Reklamlarınızı hedeflediğiniz bölgelerde ve dillerde gösterim alıp almadığını teyit edebileceğiniz araçtır.

Kitle Yöneticisi; Hesabınızın içerisinde bulunan kitle listelerini ve kaynaklarını ayrıca mevcut kitlenizle alakalı analizleri bulabileceğiniz kısımdır. Elinizde var olan müşteri datalarını ADS hesabınıza aktarmak ve yeniden pazarlama kitlesini düzenlemek için kullanacağınız bölümdür.

Portföy Teklif Stratejileri; Birden daha çok kampanyanız varsa bu kampanyalarda kullanacağınız negatif anahtar kelime listeleri oluşturmanızı sağlayacak bölüm.

Paylaşılan Bütçeler; Google reklamlarında bütçeler her kampanyaya özel olarak belirlenir fakat bu aracı daha fazla reklam bütçesi kullanmak için de kullanabilirsiniz.

Ölçüm; Karşınıza açılan sekmede hesabınıza dair dönüşüm oluşturma ya da var olan analizleri inceleyebileceğiniz bölümdür.

Faturalandırma; Faturalandırmayla alakalı gerekli olan her türlü işleminizi yönetebileceğiniz bu panelde ödeme yöntemleri ve diğer araçları da görebilirsiniz.

Yazımızı burada noktalıyoruz. ‘Google’da Nasıl Reklam Verilir?’ konusunda en net ve anlatıcı şekilde bilgilerimi aktarmaya çalıştım. Umarım ‘Google’da Nasıl Reklam Verilir?’ konusunda aradığınız bilgilere ulaşabildiğiniz bir yazı olmuştur. Görüşmek üzere!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu