Tecrübeler ve ÖnerilerimUkrayna

Ukrayna’da Oturum İzni Nasıl Alınır?

“Ukrayna’da oturum izni nasıl alınır?” sorgusu son zamanlarda giderek artan araştırma konularından birisi olmuştur. “Ukrayna’da oturum izni nasıl alınır?” sorgusu aratıldığında ise karşınıza binlerce sonuç çıkar. Bu sonuçlar içerisinde kaybolmak yerine yazılarım üzerinden en kolay bilgiyi elde edebilirsiniz. Sizler için “Ukrayna’da oturum izni nasıl alınır?” sorgusuna özel olarak hazırladığım makale içerisinden “Ukrayna’da oturum izni nasıl alınır?” cevabına en net şekilde ulaşacaksınız.

“Ukrayna’da oturum izni nasıl alınır?” sorusu yoğun olarak merak edilmektedir. D tipi vizesi olarak bilinen süresiz oturum izni, birkaç yolla alınmaktadır. Bunlardan ilki işiniz olurken diğer ise eşinizin, annenizin, babanızın Ukraynalı olmasıyla kaynaklar. Ben eşimin, hayat arkadaşımın Ukraynalı olmasından dolayı oturum iznimi almıştım.

İlgili Makaleler

Ukrayna’da uzun süre yaşamak istiyorsanız; 16 farklı yoldan bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz fakat ben sizlere en merak edilen üç konuya değinmek ve “Ukrayna’da oturum izni nasıl alınır?” sorusuna cevap vermek istiyorum. Hangi vize türüne başvuru yapmak isterseniz isteyin, genel olarak belirlenmiş belgeler olmadan ülkeye giriş ve çıkışınız mümkün olmaz.

Bu belgelerden ilki; 3 ay ile 6 ay arasında vizesi olan pasaporttur. Pasaportun ilk iki sayfasının fotokopisi ise bir diğer istenilen belgedir. Başvuracak kişinin; 35 x 45 mm boyutunda, arka fonu beyazla, son 6 ayda çekilmiş biyometrik vesikalık fotoğrafının hemen yanında son 30 günde yapılmış olan seyahat sağlık sigortanızın da olması gerekmektedir. Fakat diplomatik ve hususi pasaportu olanlar bu kurallardan muaftır.

İstenilen bir diğer konu ise Ukrayna’da kaldığınız süre boyunca geçimini sağlayabileceğinize dair belgeler olacaktır. Evinizin ya da arsanızın fotokopisi olabilir. Bankadan bunu kolayca belge haline getirebilirsiniz. Bunun yanında aktif bir şekilde kullandığınız bankanın son 2 aylık dökümü istenilen belgelerden biridir. Hesabınızda en az 1000 dolar bulunmak zorundadır. Büyükelçilik ya da konsolosluk hesabına yatırılmış olan harç parasının orijinal dekontu ve bu dekontun iki kopyası da istenilen genel belgeler içinde vardır. Normal bir D vize için istenilen genel belgeler bunlardan ibarettir.

Ukrayna’da Oturum İzni Nasıl Alınır? D-04 Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

Yukarıda istenilen belgelerin dışında; D – 04 yani çalışma vizesi için istenilen belge, Ukrayna Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan çalışma izni, aslı ve noter onaylı fotokopisi istenilen belgeler arasında yerini alıyor. Bunlar olmadan başvurunuzun kabul olması mümkün değildir.

Ukrayna’da Oturum İzni Nasıl Alınır? D-13 Öğrenci Vizesi Nasıl Alınır?

Her başvuru sırasında istenilen genel belgelerin dışında D-13 öğrenci vizesi için istenilen ek belge; ilgili Ukrayna üniversitesi tarafından verilen davet mektubunun hem aslı hem de fotokopisi, eğer başvuru yapacak kişinin yaşı 18’den küçükse, anne ve babadan noter tasdikli muvafakat name ve başvuru formunda veli imzası aranan belgelerdendir.

Ukrayna’da Oturum İzni Nasıl Alınır? D-14 ve D15 Aile Birleşim Vizesi Nasıl Alınır?

Genel istenilen belgelerin hemen yanında; evlilik cüzdanının hem aslı hem de fotokopisi, evlilik eğer Ukrayna dışında yapılmışsa; Ukrayna usulüne uygun olarak onaylanmış olarak apostili ve Ukraynaca tercüme edilmesi olması gerekir. Fakat evliliğiniz Ukrayna sınırları içerisinde gerçekleşecekse buna gerek yoktur.

Ukrayna dışı yapılmış evliliklerde evlilik cüzdanının tercümesi Ukrayna’da yapılmaktadır. Tercümenin yapılması için ise istenilen belgeler; eşinizin Ukrayna pasaportu,  kimlik kartı ve kimlik kartının fotokopisi olmak zorundadır. Bunun yanında evlilik yapılmadan önce her iki tarafından herhangi bir mağduriyet yaşamaması adına bekarlık belgesi istenilmektedir.

D-15 Ukrayna’da Yaşayan Yabancı Eş Uyruklu Alınan Vize Nasıl Alınır?

Her vize için istenilen belgelerin hemen yanında D-15 Ukrayna’da yaşayan yabancı eş uyruklu alınan vizede geçici ikametgahının süresiz bir şekle dönüşmesi için Ukrayna’da ikamet eden yabancı ve kopyaları üzerine bir aile üyesi olduğunu kanıtlayan belgelerin aslı ve fotokopisi gerekmektedir. Bu belgelerin doğruluğu incelendikten sonra sizlere yeniden iadesi yapılacaktır.  Bunun yanında belgenin Ukrayna Cumhuriyetine uygun olarak hazırlanması ve tercümesinin de apostilli olması gerekmektedir.

Ukrayna’da Oturum İzni Nasıl Alınır? D Tipi Vize Nereden Alınır?

D tipi vizelerini ise birçok yerden alabilirsiniz. Bunlara değinecek olursam; Ukrayna dışındaki Ukrayna Dış Temsilciliklerinden, Ukrayna Büyük Elçilikten, Ukrayna Konsoloslukları tarafından yetkilendirilmiş vize veren birçok güvenilir acenteden alabilirsiniz. Önceden konsolosluklar yapsa bile günümüzde bu görevi acenteler devralmıştır.

Türkiye’de ise İstanbul, İzmir, Antalya ve Ankara’da bulunan VFS Global isimli şirket bu işlerden sorumlu olan tek yetkili acentedir. Türkiye’den müracaat yapmak istiyorsanız bu acenteye giderek başvuru yapmanız gerekmektedir. Sadece Ukrayna’dan değil aynı zamanda; Beyaz Rusya’dan, Gürcistan’dan ve Moldovya’dan kolayca başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Fakat burada unutmamanız gereken bir nokta var ki, başvurunuzu randevu almadan gerçekleştiremezsiniz.

Ukrayna’da Oturum İzni Nasıl Alınır? Ukrayna D Tipi Vize Ücreti Ne Kadardır?

“Ukrayna’da oturum izni nasıl alınır?” sorusuna az çok cevap verebildiğime göre merak edilen bir diğer konu olan Ukrayna D tipi vize ücretine kısaca değinmek istiyorum. Ukrayna D Tipi vize ücretleri ikiye ayrılıyor. Birincisi hızlı vize olarak bilinirken diğer ise yavaş vize olarak biliniyor. Vizeler arasındaki en büyük fark ise sizin elinize ulaşma süresi. Hızlı vizenin ücreti 170 dolar gibi bir fiyatken, yavaş vize ise 85 dolardan işlemle alınıyor.

Yavaş vizede 10 gün beklenirken, hızlı vizede ise maksimim 5 gün içerisinde elinize ulaşıyor. Sizlere ufak bir ipucu vermem gerekirse; eğer işiniz aceleyse rica ederek sadece 1 gün içerisinde bile vizenizi alabilirsiniz! Bu arada VFS Globol’dan alacağınız vize işlemlerinde 22 dolar işlem ücreti talep edilecektir.

Türkiye vatandaşları, Ukrayna’da 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde seyahat edebilir, çalışabilirler. Fakat daha uzun süre kalınmak isteniyorsa yukarıda belirtilen belgeleri alarak gerekli mecralara başvurularda bulunmalıdır. Yukarıda belirttiğim belgelerin bir tanesinin bile olmaması ve belgelerin geçerliliğinin bulunmaması vizenizin iptal edilmesine neden olabilir.

Sağlık sigortanızın ise en az 90 günlük ve 30 bin Euro kapsamlı olması gerekir. Fakat bu koşul diplomatik ve hususi olan pasaportlar için geçerli değildir.  Bunun yanında Ankara, İzmir ve İstanbul’da ikamet eden vatandaşlar, VSF Global Yetkili acentesi üzerinde vize almak zorundadır fakat Antalya ili için böyle bir durum söz konusu değildir. Antalya’da bulunan ve D tipi vize sahibi olmak isteyen kişiler hem VSF Global Yetkili Acenteden hem de Antalya Konsolosluğu üzerinden başvuru yapabilirler.

Türk vatandaşlar için mümkün olan bu fırsatta dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise süresin takip edilmesinden geçer. Bunun başlıca sebebi ise vizenizde çıkacak olan en ufak sorunda oturuma izni verilmeyebilir. Oturma izninin kısaca tanımı ise vatandaşı olmadığı bir sürede belirlenmiş sürenin üzerinde yaşamasına imkan sağlar.

Oturma izinleri ise iki farklı süreye dayanır. Bunların temel etkeni ise fiyattır. 1 yıl ile 3 yıl arasında alacağınız vizenin süresiz vize ile tek farkı fiyatıdır. Fakat yeni evliliklerde 1 yıl ile 3 yıl arasındaki vizenim alınması iki tarafından mağduriyet yaşamaması için geçerli olan bir sözlü yasadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu